FC Nitra - Győri ETO FC

1.kolo UEFA Europa League, úvodný zápas
1.júl 2010, št.

Konečný výsledok 2:2 (1:1)
Góly: 14.Tóth, 80.Sloboda – 38.Kink, 58.Kink
Vylúčení: ŽK: 87.Nicorec (Győr)
Rozhodovali: M.Stamatis - A.Christou, M.Sotirou - V.Dimitrou (všetci Cyprus)
Delegáti: B.Kasmi (Albánsko)
Divákov: 2560

Zostavy:
Nitra: Lukáš Hroššo - Petr Kaspřák, Marián Kolmokov, Martin Tóth, Róbert Glenda - Lukáš Štetina, Ján Leško - Róbert Valenta (55.Ľuboš Kolár), Ivan Hodúr, Slavomír Bališ (70.Roman Sloboda) - Arnold Šimonek (46.Matúš Mikuš)
Győr: András Sánta - Vladimir Djordjević, Zoltán Fehér, Lazar Stanišić, Otto Szabó (73.Dániel Völgyi) - Linas Pilibaitis (34.Arséne Copa), Onişor Mihai Nicorec - Tibor Tokody, Tamás Koltai (62.Djordje Ćetković), Tarmo Kink - Rati Aleksidze

Povedali pred zápasom:
Ivan Galád (tréner Nitry): „Je to veľmi kvalitný súper, ktorého sme videli naživo. Zohnali sme si aj DVD záznamy, informácií máme dostatok. Vzhľadom na deväťčlennú legionársku komunitu a skúsenosti je Györ favorit tohto dvojzápasu. Určite patrí k najlepšie organizovaným mužstvám v Maďarsku. Ekonomicky je to veľmi silný klub. Nemáme však strach, ale súpera rešpektujeme. Ja súperov nedelím na blízkych či vzdialených, ale na takých, cez ktorých postúpime alebo nie. Bol by som rád, ak by toto bol súper z prvej kategórie.“
Attila Pintér (tréner Győru): „Do Nitry cestujeme so štyrmi prípravnými zápasmi v nohách, ale ani jeden hráč kádra neodohral v nijakom súboji 90 minút. So Žilinou neprehrali, ale Nitra dokázala v uplynulej sezóne na pôde slovenského majstra vyhrať. Z nášho výsledku so Žilinou však nemôžeme robiť nejaké vážnejšie závery, už len preto nie, lebo Nitra hrá úplne iným štýlom. Od svojich bývalých spoluhráčov z DAC som dostal DVD so zápasmi Nitry, ktoré som si dôkladne preštudoval. Náš súper má v kádri mladých hráčov, ktorí hrajú agresívnym štýlom, veľa behajú. Je to typické slovenské mužstvo.“

Keďže pohárových zápasov oproti bežným ligovým je v sezóne nepomerne menej, priťahujú našu pozornosť (futbal predsa len aktívne sledujeme...) v o to väčšej miere. V uplynulých dvoch rokoch sa nám podarilo navštíviť dve stretnutia európskych pohárov – v júni 2008 to bol zápas Nitry s azerbajdžanským Netfči Baku, vlani zasa Košíc, kde sme práve prázdninovali, proti bosnianskosrbskej Slaviji Sarajevo. V oboch prípadoch šlo o odvetu, avšak z týchto dvoch slovenských klubov sa postup do ďalšieho kola podaril iba košickému MFK. Tohto roku si miestenku v Európskej lige (nástupca Pohára UEFA) vybojovala okrem iného aj Nitra, navyše žreb jej z pestrej plejády rôznych východoeurópskych klubov prisúdil maďarský Győr. Plus súpera od našich južných susedov tkvie v tom, že do severozápadného Maďarska je to vzdialenostne neďaleko a oba kluby sa poznajú z viacerých vzájomných zápasov v príprave. Pre fanúšikov a fanatikov jednej i druhej strany je to tiež, samozrejme, väčšie „sústo“, než ak by sa hralo proti nejakým Kazachom alebo Gruzíncom. Za favorita je považovaný Győr, ktorý má lepšie zázemie, skúsenejších hráčov a zrejme aj silnejšie ambície na postup v pohárovej Európe. Napriek tomu sa realisticky domnievame, že by Nitra mohla ísť ďalej.
V deň zápasu sa po nočnej jazde cez Kúty a Trnavu vraciam domov z Prahy, otec ma okolo ôsmej ráno vyzdvihol v Zbehoch, zvyšok dňa trávim odpočinkom. Futbalový zápas bude príjemným prečistením mysle po predvčerajšej skúške z matiky, ktorú som na prvý pokus nedal. S Rudolfom vyrážame z Alekšiniec vlakom o trištvrte na päť, do Nitry prichádzame krátko pred štvrť na šesť. Obloha je jasná, bez jediného obláčika, letné slnko ešte i podvečer celkom slušne pripeká. Pri pokladniach sa kvôli čerstvo nainštalovaným a ešte poriadne neodskúšaným turniketom vytvárajú menšie fronty, drobné nervy sa usporiadatelia snažia kompenzovať čapovanou kofolou zadarmo. Usádzame sa v relatívne zaplnenom sektore pod hlavnou tribúnou, pri letmom pohľade na ostatok tribún je však návšteva dosť slabá... možno aj na pomery slovenskej ligy. Zápas sa začína o šiestej.
V prvých minútach stretnutia sa hrá rýchly, obojstranne vyrovnaný futbal, i keď z hry súpera je cítiť rešpekt. V druhej desaťminútovke preberajú taktovku domáci a už v 14.minúte prichádza ich prvá vážnejšia príležitosť, z ktorej sa po prízemnom centri od Štetinu podarilo skórovať „Foďovi“ Tóthovi. Nato akoby sa hostia z Maďarska spamätali, viac otvorili hru a opakovane sa dostávali do nebezpečných prienikov k Hroššovej bránke. I keď, ako som spomenul, návšteva dnes nebola nejak rekordná, fanúšikom Győru aj domácemu táboru sa podarilo vytvoriť kvalitnú atmosféru. Hlavne k tomu však prispel sektor hostí, ktorého skandovanie hnalo hráčov v bielo-zelených dresoch vpred. Už krátko po otváracom góle mohli vyrovnať, no Aleksidze nedosiahol na Koltaiho prihrávku do šestnástky. Na druhej strane Nitra, zrejme spokojná s tesným vedením, nič pred bránkou hostí nevymyslela a to sa jej mohlo vypomstiť v 31.minúte – šancu maďarského mužstva zmaril v poslednej chvíli brániaci Glenda. V 38.minúte už mohli hostia a početný tábor ich „supporterov“ oslavovať vyrovnávajúci gól z kopačky aktívneho Kinka, ktorý po obdržaní odrazenej lopty na hranici pokutového územia prudkou strelou rozvlnil sieť nitrianskej bránky. Gól do šatne tribúny štadióna pod Zoborom umlčal, naopak poriadne vyhecoval sektor hostí. Začali sa objavovať prvé nekorektné pokriky, a to z oboch strán.
Polčasová prestávka prebehla nezvykle rýchlo, hoci v takomto peknom počasí, akého sme svedkami dnes, čas ubieha svižnejšie než inokedy. Kto by na začiatku druhého dejstva čakal zvýšenú aktivitu Nitranov, musel byť sklamaný. Gól na 1:1 „nakopol“ maďarské mužstvo, ktoré aj zásluhou skúsenejších hráčov vo svojom kádri kontrolovalo priebeh hry. Keď sa domáci dopúšťali čoraz viac nepresností, prišlo k ich zákonitému potrestaniu – v 58.minúte ďalekonosným projektilom zvýšil opäť estónsky legionár Kink.
Obrat ako „vyšitý“. Nitriania sa následne začali aktívnejšie tlačiť pred Sántovu bránku, krátko po Kinkovom góle spálil tutovku na 2:2 Gledna, niekoľko fatálne zbabraných akcií popudilo domácich divákov – opovrhujúce pokriky sa ušli najmä slabo hrajúcemu Mikušovi, olej do ohňa nepokojnej atmosféry priliali Maďari, keď invektívami v slovenčine (zrejme sa naučili od kolegov z Dun.Stredy, ktorej vlajky mali v sektore povešané) rozburácali nitrianskych ultras. Nitru napokon spasil striedajúci Sloboda, keď po efektnom sólovom prieniku cez troch obrancov Győru vyslal gólovú strelu pomedzi nohy vybiehajúceho Sántu. V záverečných minútach gradovala útočná aktivita oboch tímov, no ani jednému sa nepodarilo streliť víťazný gól. Fakt, že zápas sa skončil po krátkom nadstavenom čase remízou, vyhovuje viac hosťom, keďže zo súperovho ihriska majú bod a odvetu hrajú na vlastnej pôde. V Győri musí Nitra každopádne vyhrať... poprípade remizovať 2:2 a nechať to na penaltový rozstrel. Škoda... na postup to za takýchto okolností nevyzerá.
Od štadiónu sa v sprievode Jana Harbuľáka, navrátilca do nitrianskeho FC, presúvame k železničnej stanici a odtiaľ poloprázdnym vlakom s odchodom o pol deviatej do Alekšiniec. Poslednou udalosťou nabitého dňa je slovná potýčka s miestnymi hochštaplermi z klubu odporcov klobúkov.

Hlasy:
Ivan Galád (tréner Nitry): „Videli sme solídny zápas a štyri góly. Je to spravodlivá remíza, pretože súper potvrdil svoju kvalitu. Estónec Kink strelil naozaj dva krásne góly. Naše mužstvo napriek hernej prevahe súpera stále chcelo otočiť zápas, škoda, že naši mladí hráči tie šance nevyužili. Tešíme sa na odvetu, v ktorej sa ešte chceme pobiť o postup.“
Attila Pintér (tréner Győru): „Úvod zápasu poznačil hrubý, ba až likvidačný zákrok na nášho hráča. Moje mužstvo to zaskočilo, prvému gólu sme sa pri väčšej obozretnosti jednoznačne mohli vyhnúť. Potom sme zmenili systém a krásnymi gólmi otočili skóre. Zápas sme mali v rukách, hoci aj súper si vytvoril nebezpečné situácie, nakoniec vyrovnali po našej veľkej chybe, keďže proti jednému hráčovi boli viacerí naši obrancovia. Mohli sme aj vyhrať, ale domácich podržal brankár.“

Výsledky ostatných zápasov 1.kola: UE Santa Coloma - FK Mogren /0:3 kont., 0:2/, NK Olimpija Ljubljana - NK Široki Brijeg /0:2, 0:3/, Anorthosis Famagusta FC - Banants FC /3:0, 1:0/, FC Olimpia Bălţi - Khazar Lankaran FK /0:0, 1:1/, HNK Šibenik - Sliema Wanderers FC /0:0, 3:0/, FC Tobol Kostanaj - HŠK Zrinjski Mostar /1:2, 1:2/, Ulisses FC - Bnei Yehuda Tel Aviv FC /0:0, 0:1/, FK Rabotnički Skopje - FC Lusitanos la Posa /5:0, 6:0/, KF Tirana - Zalaegerszegi TE /0:0, 1:0/, FC Zestaponi - SC Faetano /5:0, 0:0/, NSÍ Runavík - Gefle IF /0:2, 1:2/, FK Tarpeda Žodina - Fylkir FC /3:0, 3:1/, Randers FC - F-91 Dudelange /6:1, 1:2/, Portadown FC - Skonto FC /1:1, 1:0/, FC TPS Turku - Port Talbot Town FC /3:1, 4:0/, KR Reykjavík - Glentoran FC /3:0, 2:2/, CS Grevenmacher - Dundlak FC /3:3, 1:2/, Kalmar FF - EB Streymur /1:0, 3:0/, Llanelli AFC - FK Tauras Tauragé /2:2, 2:3/, FC Narva Trans - Myllykosken Pallo 47 /0:2, 0:5/, FK Zeta Golubovci - FC Dacia Chişinău /1:1, 0:0/, KF Laçi - FC Dnepr Mogilev /1:1, 1:7/, Šachter Karagandy FK - KS Ruch Chorzów /1:2, 0:1/, FC Dinamo Tbilisi - FC Flora Tallin /2:1, 0:0/, FK Karabakh Agdam - FK Metalurg Skopje /4:1, 1:1/

Sloboda nestráca vieru
Nitra, 6.júla 2010 - Prvý krok futbalistov Nitry v Európe bol všelijaký, len nie presvedčivý. V odvete musia hrať na víťazstvo. Európska liga vo štvrtok konečne zavítala do Nitry, na štadión pritiahla návštevu, ktorá mohla byť aj vyššia. Nitra od 14.minúty vyhrávala, prišli však dva góly estónskeho legionára v službách FC ETO Györ a situácia na ihrisku sa náhle zmenila.
„Výsledok je pre domácich šťastný. Myslím si, že sme lepší tím ako Nitra. Vo futbale ale nie vždy platí, že lepšie mužstvo aj vyhráva. Dal som dva góly, za hrdinu sa však nepovažujem. Plne sa koncentrujem na odvetu. Už teraz poviem, že na ňu príde viac ľudí a bude dobrá atmosféra,“ vraví 24-ročný útočník Tarmo Kink, ktorý je rodákom z Tallinnu.
Nitru spasil vyrovnávajúcim gólom navrátilec Roman Sloboda, nebyť jeho strely ľavačkou, nálada by bola iná. „Súper je vysoko spokojný, veď má na svojom konte bod a v pohárovej matematike mu stačí doma 0:0 alebo 1:1. Ja však verím, že sa nám v ETO Parku podarí streliť gól a žiaden nedostať. Treba hrať viac útočne a zodpovednejšie, rýchle sa ujať vedenia... Pred nami je ešte 90 minút, Györ sa posunul vpred len o malý krôčik,“ nestráca vieru na úspech Sloboda.
Odvetné stretnutie sa začína vo štvrtok o 18.30 h, „galádovcov“ čaká za Dunajom neľahká úloha. Malou útechou je fakt, že po zranení by sa mohol v zostave objaviť aj kanonier Róbert Rák.


Sloboda udržal Nitru v hre o postup
Nitra, 5.júla 2010 - Bolo desať minút pred koncom a hostia viedli 2:1. Málokto veril, že domácim sa podarí zo seba vyšťaviť aspoň vyrovnávajúci gól. Prišla však chvíľa striedajúceho žolíka Slobodu a postupové šance sa znova vyrovnali. Na svoju hviezdnu chvíľu z 80.minúty tak skoro nezabudne. „Približne na polovici ihriska prekĺzla hosťujúcemu hráčovi lopta popod kopačku. Využil som to a naviedol až do šestnástky. Bola tam presila ich hráčov, periférne som z našich nevidel nikoho, tak som skúsil jedného seknúť a z uhla vystreliť. Malo to celkom razanciu, lopta prekĺzla brankárovi pomedzi nohy a bolo to tam,“ opísal vyrovnávajúci gól Nitry sám šťastný strelec. Na otázku, či v závere ešte nemohlo jeho mužstvo z posledných síl vydolovať rozhodujúci zásah, odpovedal neurčito. „Chceli sme vyhrať, žiaľ, nepodarilo sa. Ešte pred mojím gólom sme mali jednu šancu, takpovediac tutovú, no Robo Glenda nedal.
Po našom vyrovnávajúcom góle však súper prepol na vyššie obrátky a mal niekoľko štandardiek. Nazdávam sa, že konečný výsledok 2:2 z prvého zápasu je objektívny,“ zamyslel sa Sloboda, ktorý verí, že v odvete na pôde Györu to môže byť úplne iný zápas a aj so šťastným koncom pre Nitru. „V pondelok sme si ukázali dobré aj zlé veci, ktorých sme sa v zápase dopustili. Presvedčili sme sa, že ak sa dobre pripravíme, je v našich silách zvíťaziť a postúpiť ďalej.“
Pozor si Nitrania nebudú dávať len na estónskeho reprezentanta Kinka, ktorý sa pod Zoborom prezentoval dvomi výstavnými gólmi, ale na celú jedenástku ETO. „Oni majú veľmi skúsené mužstvo, zložené prevažne zo starších hráčov. Nerobia zbytočné chyby, len tak im neodoberiete loptu, čo sa ukázalo aj v prvom zápase. Nie nadarmo skončili v lige tretí, no ako som už povedal, majú aj slabšie stránky a tie môžeme využiť,“ dodal talentovaný útočník, ktorý sa v Györi nepredstaví po prvý raz. „V minulosti sme tam zvykli chodiť na nákupy,“ usmial sa.


Návrat oslávil gólom
Nitra, 2.júla 2010 - Počas jarnej časti minulej sezóny hosťoval v Zlatých Moravciach. Rozohral sa k dobrým výkonom, darilo sa mu aj strelecky. „V Zlatých Moravciach mi bolo veľmi dobre, stretol som tam ľudí, ktorí mi pomohli. Pred sezónou sme si sadli s vedením nitrianskeho klubu, povedali mi, že by boli radi, ak by som sa vrátil. Privítal som to,“ vysvetlil Roman Sloboda svoj návrat do Nitry.
Hneď v prvom ostrom zápase návrat oslávil gólom. Dôležitým a zároveň pekným. „Neviem, či to bolo až také pekné,“ skromne skonštatoval. „Na polovici som predskočil súpera, snažil som sa vnímať postavenie ich obrany a brankára, ani som neevidoval, či tam mám spoluhráča. Zobral som to na seba, som rád, že to vyšlo. Želám si, aby takých zápasov, v ktorých skórujem, bolo čo najviac,“ povedal Sloboda o svojom góle, pri ktorom spravil zo súperových obrancov štatistov a z uhla trafil brankárovi medzi nohy.
Roman Sloboda splnil úlohu žolíka. Na ihrisko vybehol v 70.minúte, o desať minút neskôr vykresal postupovú iskierku nádeje pre Nitru. „Mal som oživiť hru, pretože chalani boli v tom čase už dosť vyšťavení, bolo naozaj veľké teplo. Zároveň som sa mal pokúšať streliť gól, čo sa mi podarilo,“ skonštatoval 23-ročný ofenzívny hráč a na margo odvety poznamenal: „Súper má kvalitné mužstvo, potvrdil predzápasové referencie, ktoré sme o nich mali. V pohárovej Európe sú dva inkasované góly doma dosť veľa, ale nám sa pred odvetou vrátia do zostavy kľúčoví hráči. S ich prispením sme schopní aj vyhrať. Hráči súpera sú určite spokojní s týmto výsledkom, ja však dúfam, že sa im to stane osudným,“ vyslovil úprimné želanie.


Postúpiť chcú obaja
Nitra, 28.júna 2010 - Nitra je v napätí, Európska liga UEFA klope na dvere. Pod Zoborom bude vo štvrtok futbalový sviatok. Žreb vo švajčiarskom Nyone prisúdil na začiatku minulého týždňa futbalistom Nitry do cesty v prvom predkole maďarský FC ETO Györ. Ten v európskych pohárových súťažiach odohral doteraz 56 zápasov s bilanciou 24-9-23. Najvýraznejší úspech na medzinárodnej scéne dosiahol v sezóne 1964/65, keď sa v Európskom pohári majstrov prebojoval až do semifinále, kde nestačil na Benficu Lisabon. „Počítam s ťažkým zápasom, veď slovenské mužstvo prezentuje agresívny a tvrdý štýl hry. Ak sa dobre pamätám, v kádri Nitry sú väčšinou mladí hráči, ktorých dopĺňa niekoľko skúsených futbalistov. Radi by sme postúpili a urobíme všetko pre to, aby sme v ďalšom kole cestovali do Kazachstanu my,“ hovorí pred blížiacim sa stretnutím tréner FC ETO Attila Pintér.
Györ sa naposledy predstavil v kontinentálnej súťaži v sezóne 2008/09, keď postúpil do 2.predkola Pohára UEFA. Tam však neuspel s VfB Sttutgart, prehral 1:4 a 1:2. V Nitre sú opatrní a kvalitu svojho najbližšieho súpera rešpektujú. Proti tretiemu tímu z poslednej sezóny maďarskej ligy však prehrať určite nechcú. „Je to veľmi kvalitné mužstvo, aj keď sa maďarská liga podceňuje. Šance sú ale vyrovnané, naším cieľom je spraviť pre postup maximum. Hrať Európsku ligu nie je každodenná záležitosť, verím, že chlapci v nej budú chcieť zostať čo najdlhšie. Takáto konfrontácia ich môže postretnúť možno len dvakrát v kariére, stretnutia si treba užiť. Odvedieme svoj strop a uvidíme, na čo to bude stačiť,“ uvažuje nitriansky kormidelník Ivan Galád.
V prípade postupu narazí Nitra na kazašský FC Atyrau. Nepredbiehajme však, letenku do strednej Ázie si treba vybojovať v dvojzápase s Györom. Vo štvrtok vedú všetky cesty na Sihoť, úvodný výkop je o 18.hodine.


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT