Stará Ľubovňa - 27.december 2007, št.



Na Štefana, 2.sviatok vianočný (26.12.2007) sme vyrazili z domu – Roland, Rudolf a ja, spolu s rodičmi, ktorí u nás strávili Vianoce. Bohužiaľ Viliam s nami odmietol ísť, ostal doma. Mali sme namierené do Vysokých Tatier s tým, že rodičov dovezieme na stanicu do Popradu na rýchlik do Košíc. Tak sa aj stalo, cestou sme sa ešte všetci naobedovali v bufete na diaľničnej pumpe Hybe. S rodičmi sme sa rozlúčili na železničnej stanici v Poprade a dorazili sme do Tatranskej Lomnice, penziónu Bělín, ktorý je našim tradičným ubytovacím miestom v Tatrách. Navečerali sme sa v reštaurácii hotela Tatry.
Ráno 27.12.2007 sme sa v kľude naraňajkovali a ako sme sa večer dohodli, vyrazili sme autom do Starej Ľubovne. Bolo krásne jasno, mrazivý vzduch a dole všetko zahalené mrakmi v dôsledku inverzie. Inverzia bola typickým sprievodným javom tohtoročného výletu do Tatier, a vlastne bola typickým prvkom zimy 2007/2008. Teplota ráno v Lomnici bola –5 st.Celzia, a cez deň zvyčajne vystúpila na hodnoty blízke nule. Oproti tomu teplota pri prejazde Spišskou Belou bola –12 st.Celzia. Toto bolo typické pre inverziu, teplota vo vyšších polohách Tatier bola výrazne vyššia, ako teplota v podhorí.
Po necelej hodinke jazdy sme dorazili do Starej Ľubovne, na hrad. Kúpili sme si vstupenky s tým, že prehliadka je voľná, bez sprievodcu. Natrafili sme však na malú skupinku so sprievodcom, ku ktorej sme sa pridali. Ukázalo sa že, že výklad je naozaj fundovaný, priamo od kastelána. Dozvedelo sme sa veľa zaujímavostí z histórie aj súčasnosti. Výhľad z hradnej veže na Vysoké Tatry bol naozaj nevšedný vďaka zriedkavo jasnému vzduchu. Po prehliadke sme sa presunuli do centra mesta a na cintorín. Na hroboch predkov sme zapálili sviečky.
Po návšteve turistickej kancelárie (brožúry, kniha) sme mesto opustili. Zastavili sme sa v Spišskej Belej, zase návšteva turistickej kancelárie a obed v reštaurácii Pod vežou. Potom presun späť do Lomnice a večera v penzióne, špagety :)

Počasie - slnečno, jasno, bezveterno, tep.asi -5 až -10°C
Účastníci - Róbert Nádaskay, Rudolf Nádaskay, Roland Nádaskay
Poznámky, postrehy -

Fotodokumentácia (výber):


© Text: Róbert Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay, Róbert Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2007