Keňa - november 2013



Po týždni strávenom v Juhoafrickej republike som sa presúval do Kene, kde som mal stráviť niekoľko ďalších dní. Môj let so South African Airways z Johannesburgu do Nairobi bol v nedeľu dopoludnia. Na letisku som sa mal stretnúť s juhoafrickým kolegom, za bezpečnostnou kontrolou. Všetko prebiehalo rutinne, až na malé komplikácie pri pasovej kontrole, keď mi chvíľu trvalo, kým som našiel svoj pas.
Potom už išlo všetko hladko. Štvorhodinový let bol nadmieru pokojný a bezproblémový. V Nairobi sme boli ubytovaní v hoteli siete Serena Hotels, a musím povedať, že to bol výborný hotel s dobrými službami. Ako vlastne všade v Afrike. Mali tam dobre zásobený butik plný afrického tovaru, hlavne sošiek, aj som niečo nakúpil – hlavne Maasai Rungu – palicu/zbraň Masajov.
Pracovný program prebiehal plynule. Počasie tam bolo príjemné, nie príliš horúco a nie tak vlhko ako som zažil v Lagose. Dokonca popadal aj osviežujúci dážď. Ale na poludnie, keď slnko pálilo kolmo nad hlavou (blízko rovníka) si bolo treba dávať pozor. Nairobi, aspoň tie miesta, ktoré som navštívil, nezaprelo svoju africkú identitu. Chaotická doprava, miestami extrémne rozbité cesty, množstvo ľudí popri okrajoch ciest. Jeden zážitok stojí za zmienku: pri jazdení v priemyselnej štvrti, keď sa moji domáci kolegovia snažili zorientovať v spleti uličiek, sme na chvíľu zastali na okraji cesty. Nedalo mi to, využil som príležitosť akým stačili protestovať vystúpil som z auta. Oslovil som skupinku miestnych, ktorí pri ceste opravovali bicykle, predávali nejaký tovar a pripravovali si jedlo. Spočiatku boli veľmi prekvapení, ale tvárili sa ochotne a nebol problém sa s nimi vyfotografovať. Dokonca si jeden z nich vyžiadal pohľad na fotku, či tam vyzerá dobre. Medzitým pribehol môj keňský kolega a pre istotu sa zapojil do diania. Chvíľku sme s nimi len tak pokecali, rozlúčili sme sa, sadli do auta a odišli. Pre obe strany asi nie každodenný zážitok.
Večeru sme mali v špeciálnej „mäsožrútskej“ reštaurácie na okraji mesta. Aj v názve mala „Carnivore Restaurant“. Vnútri v strede haly bol obrovský gril, kde sa v červenej žiare a v mrakoch pary smažili najrôznejšie jedlá z rôznych druhov mäsa. Vtedy som prvýkrát v živote ochutnal krokodílie mäso. Chuťovo niečo medzi kurčaťom a rybou, aspoň pre mňa. V Nairobi, v hoteli, boli tiež veľmi prísne bezpečnostné kontroly. Nedávno predtým došlo ku krvavému teroristickému útoku na obchodné centrum v Nairobi, ešte to bolo čerstvej pamäti. Ale služby, starostlivosť a obsluha na jednotku. A africké ženy všetkých tvarov boli jednoducho nepriehľadnuteľné. Odlet bol v poriadku, letisko bolo pokojnejšie ako v Lagose, ale aj tak som sa dosť dlho zdržal pri pasovej kontrole, kvôli skupine zahalených žien, ktoré neuveriteľne dlho zamestnávali pracovníčky pasovej kontroly.

Fotodokumentácia (výber):


© Text: Róbert Nádaskay, Foto: Róbert Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2013