Cyklo Vrbové - 23.apríl 2005, so.



Úsek 1, Alekšince - Pastuchov
čas v cieli úseku - 10:10 hod.; dĺžka úseku - 9,83 km; čistý čas jazdy - 0:22:45 hod.
Vyrazil som ráno okolo šiestej, no už za pätnásť minút som sa vrátil späť; bolo dosť zima, len niečo nad nulou, s tým skorým časom výjazdu som to trochu prehnal. Pomaly som sa vzdal nádejí, že by som dnes mohol niekam ísť, napokon sa mi však predsa podarilo odhodlať a o 9:18 hodín vyrážam. Tentokrát idem sám. Naberám smer Hlohovec, kam postupujem s vetrom v chrbte. Prechádzam Lukáčovcami, zo strmého kopca pri kostole idem opatrne, žiadne rekordy sa nekonajú, ďalej po našej starej-známej ceste do Pastuchova. Na vrchole strmého stúpania krátko oddychujem. Po ceste prebehlo len zopár áut, rušnejšie je na poliach, kde sa už rozbehli jarné poľnohospodárske práce.

Úsek 2, Pastuchov - Jalšové
čas v cieli úseku - 10:50 hod.; dĺžka úseku - 14,03 km; čistý čas jazdy - 0:30:30 hod.
Za Pastuchovom som sa trochu vyčerpal šľapaním zvlneným terénom, odmenou mi však bol pekný výhľad z posledného vŕšku, z vyhliadky nad skladiskom kalov. Hlohoveckým kopcom, okolo rázcestia Soroš, som len presvišťal, ani tu však moja rýchlosť nie je nijak rekordná. Studený ťah ma poriadne vychladil. Pokračujem popri motoreste Jašter, mieste častých zastávok na našich menších cyklotúrach. Cesta smerom na Piešťany vedie po ľavom brehu rieky Váh, po mojej pravej ruke je lemovaná pohorím Považský Inovec. Pred Jalšovým stretám zaujímavé skalné útvary. Zastavujem sa na tunajšom námestíčku pri turistickom hríbiku, ktorý, súdiac podľa jeho stavu, už má za sebou veľa rokov.

Úsek 3, Jalšové - Piešťany (Kúpeľný ostrov)
čas v cieli úseku - 11:18 hod.; dĺžka úseku - 10,66 km; čistý čas jazdy - 0:25:05 hod.
Po krátkej pauze v Jalšovom som opäť na ceste. Pred známym kúpeľným mestom Piešťanmi prechádzam ešte dedinami Sokolovce, Ratnovce a Banka. Pri nádrži Sĺňava som sa nezastavil, len by som strácal čas. Premávka je veľmi riedka, na ceste som vlastne sám. Za mostom ponad Váh odbočujem na Kúpeľný ostrov. Desiatu v podobe žemle som zjedol sediac a odpočívajúc na lavičke na nábreží, s výhľadom na kolonádový most architekta D.Jurkoviča.

Úsek 4, Piešťany - Vrbové
čas v cieli úseku - 12:13 hod.; dĺžka úseku - 14,92 km; čistý čas jazdy - 0:39:28 hod.
Pred sebou mám prejazd cez samotné centrum Piešťan a potom niekoľko väčších križovatiek, vrátane diaľničného exitu, kde som sa nesprávne zaradil a nepatrnú chvíľu sa viezol stredom cesty. Popri ceste vedie železnica do Vrbového, už dlhšiu dobu nepoužívaná, na čo poukazuje aj zdevastovaná stanička v Krakovanoch. Rozmýšľal som, že v rámci akejsi „výzvy“ pôjdem do najbližšej dediny za Vrbovým, no vytiahol som to len hore kopcom nad mestom a potom sa vrátil kúsok nazad k vodnej nádrži Čerenec. Kemping tu už je dávnejšie mimo prevádzky a reštaurácia je dnes zatvorená, celé miesto pôsobí dosť pochmúrne. Ani jazero človeka nijak neupúta, je zakalené dohneda a spolovice vypustené. Obedujem z vlastných zásob.

Úsek 5, Vrbové - Dubovany
čas v cieli úseku - 13:05 hod.; dĺžka úseku - 12,8 km; čistý čas jazdy - 0:34:21 hod.
Vo Vrbovom som sa ocitol na úpätí Malých Karpát a zatiaľ na najsevernejšom mieste, ktoré som dosiahol na bicykli. Hlavné zaujímavosti mesta sú šikmá veža zvonice a synagóga, bývalá železničná stanica je prestavaná a slúži ako súkromný dom. Cez Krakovany a Trebatice sa kúsok vraciam tou istou cestou, od križovatky potom pokračujem po jednom z vedľajších ťahov Považím. Po ceste míňam obce Borovce, Rakovice, Veselé a Dubovany, kde sa zastavujem na zastávke SAD a dávam si krátky oddych.

Úsek 6, Dubovany - Leopoldov (nám.)
čas v cieli úseku - 14:20 hod.; dĺžka úseku - 19,74 km; čistý čas jazdy - 0:56:12 hod.
Najbližšie potom oddychuje až za Veľkými Kostoľanmi, na okraji poľnej cesty som sa vymočil so štýlovým výhľadom na neďalekú atómovú elektráreň Jaslovské Bohunice. Slabší protivietor sa mi opiera do trupu, začínam sa vyčerpávať. Relatívne pomalým tempom prichádzam do Malženíc, na rázcestí pri trakovickom družstve sa stáčam na hlavnú a s vetrom v chrbte prechádzam do Leopoldova.

Úsek 7, Leopoldov - Alekšince
čas v cieli úseku - 15:46 hod.; dĺžka úseku - 19,66 km; čistý čas jazdy - 0:56:33 hod.
Na námestí v Leopoldove, na lavičke pri kostole som si posedel, zjedol žemľu a doplnil tekutiny z vlastných zásob a vydal sa na ďalšiu cestu. V Hlohovci zdolávam dva kruhové objazdy a medzi nimi našťastie nie dlhý úsek rušným centrom mesta. Ďalej sa cesta ťahá pomedzi polia a pozdĺž železnice, cez Kľačany a Rišňovce. Kde sa dá, zastavujem a krátko oddychujem. Na to, že na bicykel som si po zime sadol ešte len po druhý raz, som dnes prejazdil naraz pomerne veľké vzdialenosť. Doma končím jazdu okolo štvrtej a hneď po návrate som si trocha pospal.

Počasie - polooblačno, slnečno, mierne veterno, tepl.asi 13°C
Účastníci - Roland Nádaskay
Poznámky, postrehy -

celk.vzdialenosť celk.čas výletu čistý čas jazdy priemerná rýchlosť max.rýchlosť max.rýchl. miesto
101,64 km 6:28 hod. 4:25:54 hod. 23 km/h 48 km/h Koplotovce





MAPA v mierke 1:400 000

Fotodokumentácia (výber):


jedine vlastné ilustrácie...


© Text: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2005