AC Sparta Praha - SK Sigma Olomouc

20.kolo futbalovej Gambrinus ligy - jarná časť
20.marec 2010, so.

Konečný výsledok 4:0 (2:0)
Góly: 35.Žofčák (penalta 11 m), 45.Sionko, 58.Wilfried, 67.Sionko
Vylúčení: ŽK: 48.Žofčák, 83.Lačný - 32.Janotka, 35.Škerle, 40.Rossi da Silva, ČK: 34.Dreksa
Rozhodovali: T.Kocourek - J.Košec, L.Gallo
Delegáti:
Divákov: 10404

Zostavy:
Sparta: Jaromír Blažek - Ondřej Kušnír, Erich Brabec, Tomáš Řepka, Manuel Pamić - Libor Sionko, Juraj Kucka (76.Miloš Lačný), Niklas Hoheneder, Igor Žofčák (55.Kamil Vacek) - Bonny Wilfried (83.Milan Jurdík), Václav Kadlec
Olomouc: Tomáš Lovásik - Daniel Rossi da Silva, Aleš Škerle, Pavel Dreksa, Jakub Heidenreich - Michal Kaščák, Lukáš Bajer, Tomáš Janotka, Pavel Šultes (83.Jakub Petr) - Michal Ordoš (65.Ladislav Onofrej), Michal Hubník (46.Martin Komárek)

Štadión, dve jedenástky nastupujúce na zápas, povzbudzujúci diváci, slnečné víkendové popoludnie... atmosféra futbalového zápasu mi už skutočne začínala chýbať. Na futbal som naposledy zavítal na sklonku mojich letných prázdnin v Nitre, tesne pred odjazdom zo Slovenska, na jeseň (teraz už neviem, či kvôli počasiu, učeniu alebo inej príčine) som neabsolvoval ani jeden zápas. Pred začiatkom jarnej časti som si teda dal záväzok, že tento výpadok napravím. V Corgoň lige sa už stihli odohrať dve kolá, no počas mojej doposiaľ jedinej návštevy v letnom semestri (11.-15.marca) Nitra práve hrala „vonku“. Česká liga zaznamenala iba premiérové kolo, počas toho druhého sa v Prahe odohrá viacero zápasov, z ktorých najväčšiu pozornosť priťahuje duel Sparty s olomouckou Sigmou.
Piatok a sobotu trávim viac-menej študijne, v nedeľu sme s kolegom Tomášom Novotným mali zájsť do lomu v Pecínove, napokon z toho pre hlásené nepriaznivé počasie zišlo. V sobotu je však celkom obstojne, polooblačno, okolo obeda sa ešte mierne vyčasuje a spod mrakov vykukuje slnko. Krátko po dvanástej vyrážam z intráku smerom na Letnú, kde v čerstvo otvorenej pokladni bez front kupujem lístok na poobede. Obed trávim na intráku a po druhý raz vyrážam na Letnú krátko po tretej. V Holešoviciach a okolí je momentálne dosť nával, prispieva k tomu zoologická záhrada, práve prebiehajúca „Matějská pouť“ (tá na seba viaže asi najväčšie davy) i blížiace sa zápasy na Sparte a v Tesla aréne. Električku č.15 zabezpečuje iba jeden voz a je ozaj veľkým problémov sa doň zmestiť. Na Letnú prichádzam asi 20 minút pred začiatkom zápasu, kým som sa však cez chaoticky prúdiace davy Sparťanov domotal k vzdialenejšiemu vchodu od Dejvíc, nejaká tá minútka uplynula a zostavy som si už vypočuť nestihol. S miestom som dosť spokojný, nachádza sa v sektore A15 len kúsok od trávnika a hneď vedľa striedačiek – teda priamo v centre diania. Po zhliadnutí megalomanskej zahajovacej šou som rád, že ako malého ma otec nebrával na futbal. Tie chorály, vlajky a burcujúce pokriky môžu mať v takom veku na psychiku zlý vplyv :D
Na pozadí zápasu sa odohráva viacero dôležitých udalostí. Sparta sa v zahustenom čele tabuľky drží na druhom mieste za Teplicami a o titul bojuje ešte s mužstvami Jablonca a Ostravy. V zápase je favoritom aj preto, že neprehrala nejakých 20 zápasov v rade. Naproti tomu olomouckou Sigmou zmieta nedávno „odpálená“ korupčná aféra s podplácaním funkcionárov střížkovského Bohemiansu v závere uplynulej sezóny, čo rozhodne nepomôže psychike hráčov i realizačného týmu hostí. Navyše Olomouc túto sezónu podáva priemerné výkony a drží sa okolo 7.miesta.
Stretnutie jubilejného 500.kola najvyššej súťaže začína pomerne netradične o 15:45 hodín výkopom hostí. Tlak má už od začiatku Sparta, s dvomi rohmi po sebe a outovým vhadzovaním v tesnej blízkosti olomouckého pokutového územia si hostia poradili. Veľká šanca sa Sparťanom naskytla v 7.minúte, kedy center z ľavej strany prekĺzol olomouckou obranou k Sionkovi, ten však loptu nezasiahol ideálne. Tri minúty nato zahrávali domáci priamy kop po faule na Sionka, Kuckov málo razantný pokus skončil mimo bránky hostí. Minútu nato na opačnej strane hriska zahrávajú hostia štandardnú situáciu nakrátko, postupne sa dostávajú pred bránu Sparty, no lopta napokon končí u domáceho gólmana Blažka. V 17.minúte má opäť príležitosť Olomouc, po kombinácii na ľavej strane sa uvoľnil Bajer, jeho nepresná strela minula horný roh sparťanskej bránky. Následne má navrch Sparta, ktorá rozvíja akcie a postupuje dopredu, naopak Olomoucu sa darí v obrane a spolieha sa na sporadické protiútoky. V 29.minúte sa na hranici 16-ky hostí snažil „prifilmovať“ Kušnír, rozhodca hru neprerušil, k lopte sa dostal Wilfried a v páde zacentroval pred bránku Sigmy, kde čakal pripravený Lovásik. Krátko nato centruje zo štandardky z vlastnej polovice Brabec, k lopte sa dostávajú hostia a mieria do protiútoku. K strele z uhla sa dostal Šultes, mieriaci do pravej šibenice, kde jeho pokus likviduje Blažek. V 34.minúte unikol „Sion“, ktorého v pokutovom území faulom zastavuje hosťujúci Dreksa – hráč Olomouca, vzápätí „vyznamenaný“ červenou kartou, so sklonenou hlavou opúšťa trávnik a loptu si na biely bod kladie Žofčák. Bývalý hráč Košíc či Ružomberka (a myslím, že aj reprezentant SR) vymieta šibenicu Lovásikovej brány a posiela Spartu do vedenia. Už po štyroch minútach sa domácim ponúka šanca zvýšiť skóre, keď po štandardke a následnej Kuckovej strele tečovanej domácimi, zahrávajú Sparťania roh – po centri si dobre nabehol Brabec, vyslal hlavičku k tyči, no Lovásik pohotovo zakročil. V 42.minúte vyslal prudkú prízemnú strelu na bránku hostí Wilfried, tá však Lovásika nezamestnala. Tesne pred koncom prvého polčasu sa Sparta dostáva do tlaku, ktorý už v nadstavenej minútke rezultuje do gólu. Na začiatku akcie stojí Kucka a jeho presný center za olomouckú defenzívu, k lopte sa dostáva Sionko zakončujúci takmer o chlp k ľavej tyči – 2:0.
Obloha sa ešte viac vyjasnila, belasým nebom, počmáraným sivobielymi rozťahanými oblakmi, presvitajú slnečné lúče aj na letenský štadión, najnovšie nazývaný „Generali arena“. Polčasovú prestávku usporiadatelia krátia minizápasom žiakov ročníka 2003 a odovzdávaním cien vyžrebovaným držiteľom vstupeniek, okrem toho pozývajú divákov aj na ďalšie zápasy – v stredu do Jablonca a ďalšiu sobotu doma s Brnom. Štadión vyzerá fakt bezvadne, rešpekt vzbudzuje najmä zaplnená náprotivná veľká tribúna, ozdobená modro-žlto-červenými transparentmi jednotlivých fanklubov Sparty (Turnov, Sušice, Libochovice, Lovosice, Kutná Hora atď.). Už podstatne menej povznesené pocity vyvoláva skupina podnapitých a výdatne fajčiacich „skalných“, sediacich v rade za mnou.
V úvode druhého dejstva sa iniciatívy chopili opäť domáci. V 48.minúte nepresne centroval na olomouckú bránu Pamič, krátko nato zahrával roh Sionko, lopta sa zo skrumáže pred Lovásikom odrazila smerom k bráne hostí, ktorú však iba tesne minula. Do ojedinelej šance sa v 54.minúte dostal Olomouc, na dlhú kolmicu do pokutového územia Sparty si nabehol Šultes, v strele mu zabránil v poslednej chvíli Řepkov sklz. Na opačnej strane hriska sme v 58.minúte svedkami najkrajšej akcie zápasu – po chybe olomouckých hráčov sa v strede poľa dostal k lopte Kadlec, ktorému sa podarilo prešmyknúť pomedzi dvoch hosťujúcich zadákov a posunúť na nabiehajúceho Wilfrieda. Útočník Sparty sa sám zoči-voči Lovásikovi nemýlil – olomouckého gólmana obišiel kľučkou sprava a zakončil do odkrytej brány. V nasledujúcich minútach pôsobí mužstvo Sigmy neistým dojmom, ich ojedinelé akcie končia nepresnými prihrávkami. Sparťanom sa podarilo usadiť na polovici súpera a napokon pridať ďalší gól – Sionkovou dorážkou z voleja z tesnej blízkosti Lovásikovej bránky. Štadiónom sa ozýva: „Dejte jim búra...,“ a fanúšikmi nabudení domáci tlačia na súpera. V 75.minúte si premotivovaný Wilfried pádom v šestnástke hostí pýtal penaltu, rozhodca však bol iného názoru. Krátko nato padol piaty gól, nebol však uznaný pre postavenie strelca Vacka mimo hry. V 82.minúte sa o zakončenie pokúšajú hráči Olomouca, Šultes ani Onofrej však úspech nezaznamenávajú. Na opačnej strane centruje Kušnír na Jurdíka, Lovásik však ich šancu likviduje. Olomoucu sa ani v závere nepodarilo skorigovať skóre, z Letnej si teda odnáša fatálnu prehru. Na konci zápasu skandujú diváci v Generali aréne meno dnešného hráča zápasu – Libora Sionka, strelca dvoch gólov.
So zápasom som spokojný, po dlhom čase som sa vybral na futbal a skutočne to stálo za to (za tých 140 Kč). Sparta, môj obľúbený pražský klub, sa týmto víťazstvom posunula na 1.miesto a zvýšila svoje šance na titul. Zaujímavé bolo sledovať Slovákov, za obe mužstvá sa dnes na scéne objavili až šiesti – Žofčák, Kucka a Lačný v drese „rudých“ a Lovásik, Kaščák a Onofrej u Hanákov. Prvých dvoch si pamätám ako hráčov majstrovského Ružomberka, Lačný za toto mužstvo tiež hral minulú sezónu. Z olomouckých poznám iba starého harcovníka Onofreja, odchovanca košickej Lokomotívy a útočníka 1.FC a Slovana. Z Letnej kráčam ulicami Bubenče do Stromovky a električkou sa veziem od výstaviska na Trojskú. Vychutnávam príjemné sobotné popoludnie.

Hlasy:
Jozef Chovanec (tréner Sparty): „Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, protože jsme ze soupeře měli velký respekt. Byl to náš záměr, pustit se do soupeře hned ze začátku a to nám přineslo šanci, důležitý první gól a jsem hlavně rád, že jsme dnes dokázali nastřílet více branek, nás bylo v posledních utkáních zvykem. Takovéto zápasy mohou hrát ve hře o čelo tabulky svou roli, ale nejedná se jen o nás, toto je období důležité pro všechny týmy napříč tabulkou.“
Zdeněk Psotka (tréner Olomouca): „Já sám o korupční aféře toho moc nevím, mám jen kusé informace od řidiče autobusu. Hráči od nás ale dostali ráno pokyn, aby si vypnuli telefony a počítače. Před utkáním jsme je na to připravovali, věděli jsme že po zápase se jich budou novináři vyptávat. Ale dnešní zápas všechny ty věci podle mě neovlivnily. Sparta měla vynikající nástup do utkání, dostávala se rychle k naší brance a byli jsme rádi, že jsme úvod přežili. Někdy kolem patnácté minuty se začal zápas vyrovnávat, měli jsme i několik slibných akcí, ale vyloučení nás zastavilo. Sparta ukázala, že je momentálně hodně silná ve středu hřiště a každá nebezpečná akce pomalu skončila gólem.“

Výsledky ostatných zápasov 20.kola: FC Slovan Liberec - FK Bohemians Praha /2:3/, FK Teplice - 1.FC Brno /0:0/, FC Baník Ostrava - SK Dynamo Č.Budějovice /0:1/, SK Kladno - FC Viktoria Plzeň /1:3/, 1.FK Příbram - FK Baumit Jablonec /1:2/, FC Bohemians 1905 Praha - FK Mladá Boleslav /2:0/, 1.FC Slovácko - SK Slavia Praha /3:1/

Pro taková utkání hrajeme fotbal
Praha, 20.marca 2010 - Několikrát během utkání skandovaly tribuny Generali Areny jméno Libora Sionka. Zkušený záložník pomohl výborným výkonem okořeněným dvěma výstavními góly k vítězství 4:0 nad Olomoucí. „Byl to stoprocentně můj nejpovedenější zápas po návratu do Sparty," říká Libor po utkání novinářům. „Vstřelili jsme čtyři krásné branky, divácí byli fantastičtí, pro tohle zkrátka fotbal hrajeme.“ Hlavou v oblacích však sparťané rozhodně nelétají. „I po dnešku zůstáváme nohama na zemi. Pořád je co zlepšovat, byly tam malé skulinky. Ale pokud budeme i navzdory ním vyhrávat 4:0, jde nad nimi přihmouřit oči,“ dodává dobře naladěný záložník.
Svůj skvělý výkon korunoval dvěma góly. Nejprve tváří v tvář brankáři zužitkoval krásnou přihrávku Juraje Kucky. „Křiknul jsem si na Kuca a ten mi dal fantastickou přihrávku, která měla oči. Ještě v kabině jsem mu za ní děkoval. Poté jsem se jen snažil netrefil gólmana a povedlo se.“ Druhá trefa byla ještě hezčí. Skóre utkání uzavřel Libor nechytatelnou ranou z dobrých pětadvaceti metrů. „Ale dal jsem tu už i hezčí gól. Bylo to proti Opavě, z podobné pozice na stejnou branku. Tehdy jsem to trefil ještě lépe, přesně pod víko,“ vzpomíná na své první sparťanské angažmá. „Hlavní jsou však tři body, to je pro mě nejdůležitější. Minulý zápas nás nakopl, to vítězství bylo pro psychiku moc důležité. Víme, že máme kvalitu a celé je to jen o tom, aby se nám ji podařilo přenést na hřiště. Zápasy, jako byl ten dnešní, bývají o tom, aby se nám podařilo vstřelit první branku a hra se poté otevřela.“
Hned ve středu čeká Spartu cesta do Jablonce, následovat bude o víkendu domácí souboj s Brnem a další těžké zápasy. Bude se v těchto dnech sezona lámat? „Je to fáze, která hodně napoví. Systém středa - neděle je fyzicky hodně náročný a ne všem týmům vyhovuje. My jedeme do Jablonce s jasným cílem vyhrát.“


Prohra 0:4. Korupce srazila Olomouc do kolen
Praha, 20.marca 2010 - 300 tisíc korun. Tak přesně tahle částka pomalu rozkládá olomoucký fotbalový tým. Oproti milionovým přestupům jde o pakatel. Jenomže údajný korupční skandál, který vyplul na povrch v sobotu, pořádně narušil morálku v kabině. Následně to dosvědčila prohra se Spartou. To, že fotbalisté Sigmy, nebudou na Letné zdatným soupeřem, se tušilo již před samotným utkáním. Ani by nebylo normální, kdyby takový skandál s olomouckými hráči nezacloumal. Byť jde zatím jen o spekulace.
Korupční kauzu zkrátka nedokázali dostat z hlavy, přestože se Olomouc hájí tvrzením, že hráče Bohemians Praha nikdy neuplatili. Vedení klubu dokonce slíbilo, že udělá vše pro to, aby se křivého nařčení zbavilo. „Rozhodně se budeme bránit!“ vzkázal střížkovským Bohemians Josef Lébr, místopředseda Sigmy. „A zcela jistě podnikneme právní kroky,“ pohrozil. Má jít o odvetný útok. Sigma chce očistit své jméno a potrestat Střížkov za údajně „uměle vyvolanou kauzu“. Případem se každopádně začala zabývat kriminální policie, která prověřuje slova fotbalistů Bohemians Praha.
No a teď se vciťte do kůže olomouckých fotbalistů, pro které se liga nezastavila a museli v sobotu pod psychickým tlakem nastoupit proti aspirantovi na titul pražské Spartě. Bylo jasné, že ten zápas pro ně nemohl dopadnout dobře. To ostatně dokázaly už první minuty hry, kdy se Letenští neustále tlačili před soupeřovu branku. A když pak sudí Kocourek odpískal pokutový kop a do toho vyloučil olomouckého Dreksu, jenž fauloval Sionka, vedení se definitivně přelilo na stranu Sparty. Penaltu proměnil Igor Žofčák. Poté už to šlo samo. Olomouc nebyla nebezpečná. Hrála zcela odevzdaně. A tak přišly další góly Sparty. Druhý vstřelil Sionko, o třetí se postaral povedeným sólem Wilfried. A vše zakončil naprosto famózní dalekonosnou ranou opět Sionko. Hotovo. Jasno. Čtyři nula. Tohle byl první trest po vypuknutí korupčního skandálu. Co čeká Sigmu příště?


Sigma si z Letné odváží debakl
Olomouc, 20.marca 2010 - Špatný den zažili všichni fanoušci olomouckého fotbalu. Již dopoledne se ve všech mediích objevilo obvinění střížkovských Bohemians Praha o nabízeném úplatku ze strany Petra Drobisze, brankáře Sigmy Olomouc, v posledním kole loňského ročníku, v odpoledním utkání na Letné se pak hráči Sigmy nedokázali poprat s nepřízní osudu i rozhodčího Kocourka a prohráli vysoko 4:0.
Sigma se do zápasu dostávala velmi pomalu. Z úvodního tlaku Sparty se však výraznější příležitost neurodila. Po půlhodině hry vstoupil do hry rozhodčí. Nejprve přehlížel zákroky známé firmy Řepky a pak přísnou žlutou kartou varoval Janotku. Za další dvě minuty pak k úžasu všech rovnou vyloučil stopera Dreksu. Navíc nařídil diskutabilní pokutový kop pro letenský tým. K míči se postavil Žofčák a nemýlil se. Během osmiminutového karetního mariáše potrestal rozhodčí Kocourek další žlutou kartou, tentokrát za protesty, brazilského záložníka Rossiho. Zřejmě má portugalštinu v krvi...
O osudu utkání rozhodl ještě v prvním poločase Libor Sionko. Nejlepší hráč letenských se minutu před koncem poločasu dokázal protlačit před Lovásika a zvýšil vedení Sparty. Oslabená Sigma se nezmohla na odpor a ve druhém poločase inkasovala ještě dvakrát. V osmapadesáté minutě vyslal Kadlec Wilfrieda, který utekl Škerlemu i Komárkovi, obešel Lovásika a přesně zavěsil. Za dalších deset minut přišel čtvrtý zásah do olomouckých řad. Odražený míč se dostal k Liboru Sionkovi, který se nerozpakoval a z uctivé vzdálenosti vypálil přesně k tyči. Nádhernou brankou tak zpečetil vítězství Sparty. Olomoucký fanoušek bude chtít na dnešní sobotu nejspíše rychle zapomenout. Možnost napravit si reputaci mají olomoučtí hráči již ve středu, kdy na Andrově stadionu vyzvou Mladou Boleslav.


Fotodokumentácia (výber):



© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT