FC Nitra - AS Trenčín

33.kolo futbalovej Corgoň ligy - jarná časť
31.máj 2008, so.

Konečný výsledok 3:0 (2:0)
Góly: 20.Semeník, 25.Grajciar, 90.Grajciar
Vylúčení: ŽK: 23.Marček, 44.Báez, 59.Jakúbek (TN), ČK: 74.Báez (TN) po druhej ŽK; rozhodovali: Kačenga - Ružbarský, Likavský, 3720 divákov

Zostavy:
Nitra: Tomáš Tujvel - Adrián Čeman, Karol Karlík, Tomáš Janíček, Marián Ďatko - Peter Grajciar, Jan Gruber (73.Irakli Liluašvili), Ján Štajer, Marek Kostoláni, Roman Sloboda (84.Ján Leško) - Róbert Semeník (48.Pavel Vrána)
Trenčín: Dalibor Rožník - Peter Čögley, Csaba Horváth, Tomáš Marček, Prince Addai (35.Miloš Jakúbek) - Branislav Jašurek (56.Angelos Chanti), Roman Gergel, Filip Hlohovský, Aldo Báez, Thijs Sluijter - David Depetris (79.Boris Godál)

Povedali pred zápasom:
Pociťujete pri Vašom poslednom zápase na lavičke Nitry sentiment?
Pavel Hapal (tréner Nitry): „Určite! Keď som to vo finálnej fáze rokovaní s Mladou Boleslavou naznačil hráčom, bolo vidieť, že im to nie je jedno. Aj ja som z toho namäkko.“
Pôjdu hráči AS do dnešného zápasu so zvesenou hlavou?
Martin Stano (tréner Trenčína): „Nie, nemajú prečo. Urobili všetko, čo mohli, hoci všetkých mrzí, ako to dopadlo. Ešte stále majú o čo hrať - o prestíž, svoje meno a možno i budúce angažmány.“

Na posledný zápas Nitry v tejto sezóne sme sa vybrali traja – Robi, Rudolf a ja. Keďže obloha je zatiahnutá a podľa meteorológov hrozí riziko búrky, kúpili sme si lístky na hlavnú tribúnu, čo však napokon nehodnotím veľmi pozitívne. Na môj vkus tam bolo veľmi hlučno, nafajčené a čistota sedadiel nezodpovedala cene, ktorú si zato klub pýta. Zápas sa začína o 17:30 hodín, my prichádzame tesne po výkope. Pre viacerých zúčastnených je toto stretnutie jubilejné – rozhodca Kačenga píska svoj posledný ligový zápas, začo dostal od usporiadateľov dres FC Nitra, kapitán domácich Ďatko nastupuje na svoj stý zápas, tréner Hapal koučuje Nitru naposledy, keďže po sezóne je dohodnutý s Mladou Boleslavou, a legionári Bača s Janíčkom sa zasa vracajú z hosťovania do Zlína. Nitra dnes na diaľku hrá s Trnavou o konečné tretie miesto, čo by znamenalo najlepšie umiestnenie FC od rozdelenia Československa. Trenčín má iné starosti. Dnes na nitrianskom trávniku odohrá minimálne na jeden rok posledný zápas najvyššej súťaže. V záchranárskych bojoch neuspel so Sencom a Zlatými Moravcami. A to na začiatku sezóny ich manažér hovoril o ambíciách na pohárovú Európu... V každom prípade škoda, ligu opúšťa ďalší tradičný klub, ako minulý rok bratislavský Inter.
Priebeh zápasu i predvedená hra zo strany oboch tímov v úvode nebola dôkazom toho, že proti sebe hrajú mužstvá z opačných koncov tabuľky. Nitra si síce vytvorila väčší tlak, ale hostia spočiatku stačili držať tempo. Futbal to veru pohľadný nebol, no to som ani nečakal. Úvodnými šancami sa prezentovali Karlík a Depetris. V 20.minúte Trenčan Čögley prekopol vlastnú bránu a po následnom rohovom kope Kostolániho skóroval Semeník na 1:0. Po dvoch minútach sa v šanci ocitol Sloboda, no napriek dostatočnému času i priestoru Rožníkovu bránu prekopol. V 26.minúte vybojoval loptu Ďatko, posunul Kostolánimu, ktorého presná prihrávka našla pred päťkou Grajciara – 2:0. Nitra sa dostala na koňa, Trenčania strácali dych. V 34.minúte Semeník po Gruberovej prihrávke v brejku zlyhal na Rožníkovi, ten potom vychytal v čistej šanci i Kostolániho. Na druhej strane sa trenčiansky gólman dopustil viacerých kiksov, najmä z jeho výkopov som bol zhrozený. Aj sa čudujem prečo nechytal Volešák, ktorý v predošlých zápasoch podával sympatické výkony (asi preto smeruje do Viktórie Žižkov).
V 40.minúte mal šancu znížiť trenčiansky legionár Baéz, jeho tvrdá strela však preletela nad Tujvelovou bránkou. V závere prvého polčasu Jašurek vysunul Slujitera, ktorý v dobrej pozícii zakončil veľmi zle, nabiehajúci Hlohovský už nestačil doťuknúť do takmer prázdnej brány. Domáci kontrovali Semeníkom, ktorý z uhla takmer prekonal trenčianskeho brankára.
Prestávka prebehla pomerne rýchlo. Po zmene strán Trenčania viditeľne ožili. Dekoncentrácia domácich hráčov vyústila do príležitosti hostí v 61.minúte, kedy najskôr Gergelovu prudkú strelu Tujvel iba vyrazil a nato striedajúci Chanti v čistej šanci prestrelil. V 66.minúte mali hostia výhodu priameho kopu, no Slujiterovu strelu zo 17 metrov odrazil múr. Nitrania mohli zvýšiť v 72.minúte, keď Čeman si efektne obišiel jedného z brániacich hráčov, posunul loptu Kostolánimu, ktorý po dvoch asistenciách mohol pridať i gól. Vo vyloženej šanci však zlyhal. Domáci už v závere kontrolovali hru, čo si viackrát žiadalo tretí gól. Od 75.minúty navyše hrali presilovku, keď po druhej žltej karte išiel predčasne pod sprchy Báez. Komická situácia sa prihodila tri minúty nato, keď striedajúci Nitran Liluašvili po súboji so Slujiterom na polovici hriska skončil za outovou čiarou s hlavou vo vedre vody. V dusnom počasí sa aspoň schladil... pokračoval s úsmevom. Trenčania tesne pred koncom riadneho hracieho času pohrozili ďalekonosnou strelou Horvátha, tutovku nepremenil opäť Chanti. V nadstavenom čase pritlačila Nitra, Liluašvili potiahol loptu od stredu hracej plochy, prihral Grajciarovi, ten poslal do päťky prudkú loptu, ktorá sa od obrancu Jakúbka odrazila do siete. Po rozohrávke Trenčanov rozhodca Kačenga zápas ukončil.
Diváci nadšeným potleskom odprevádzali hráčov, ktorí ďakovali za priazeň pri tribúne „skalných“, i trénera Hapala. Nitra sa po zaváhaní Trnavy na vlastnom trávniku dostala na vytúžené 3.miesto za majstrovskú Petržalku a Žilinu. Oslavy historického úspechu pokračujú do desiatej večer koncertom a kultúrnym programom.

Hlasy:
Pavel Hapal (tréner Nitry): „Na zápas sme sa pripravili poctivo, vedeli sme, že len víťaztvo nám zaručí tretie miesto. Mali sme kvalitný vstup do zápasu. V druhom polčase sme však poľavili, prestali sme kombinovať, bolo tam aj menej pohybu a súper mal niekoľko príležitostí. Boli sme však futbalovejší a vyhrali sme zaslúžene. Chcel by som poďakovať všetkým hráčom, ktorí vytvorili skvelú partiu a dosiahli krásne umiestenie. Chcel by som sa poďakovať aj klubu, keďže mi umožnil odchod do Mladej Boleslavi. Poďakovať by som sa chcel aj divákom, ktorí vytvárali dobrú kulisu.“
Martin Stano (tréner Trenčína): „Hlavne v prvom polčase sme hrali vyslovene zle, bez bojovnosti a nasadenia, súperovi sme dali obrovské množstvo priestoru, z čoho rezultovali úvodné dva góly. Druhý polčas sme hrali už lepšie. Vytvorili sme si aj šance a škoda, že sme ich nedokázali využiť, čo je aj príčina toho, že sme tam, kde sme. Nitra pôsobila futbalovejším dojmom a vyhrala zaslúžene.“

Výsledky ostatných zápasov 33.kola: FK Dukla B.Bystrica - MFK Košice /3:0/, FC Senec - MFK Ružomberok /2:2/, FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava /0:1/, FK ZŤS Dubnica n.V. - FC Artmedia Petržalka /0:2/, FC ViOn Zlaté Moravce - MŠK Žilina /1:6/

Nitrianske hľadanie
Nitra, 2.júna 2008 - Silné emócie sprevádzali rozlúčku Pavla Hapala s nitrianskym publikom, podobné ovácie pripravili ľudia naposledy Ľubošovi Moravčíkovi, keď zavesil kopačky na klinec. Za pätnásť rokov existencie samostatného Slovenska je tretie miesto v skončenej sezóne bez diskusie najväčším úspechom nitrianskeho futbalu. Nikto sa teraz nepozerá na úroveň Corgoň ligy, výsledky hovoria, že pod Zoborom sa vydali dobrou cestou. Tréner Hapal našiel recept, legionári a ich šikovné české ručičky, alebo ak chcete nožičky, potiahli večné talenty z domácej základne, nitrianska naivita sa stala minulosťou. Šancu pobiť sa s Nitrou o pohárovú Európu v letnom Intertote ale Hapal nevyužije, prijal totiž ponuku z Mladej Boleslavi.
„Strašne prajem Nitre úspech, zamiloval som si toto mesto, vždy sa sem budem rád vracať,“ hovoril v sobotu s dojatím. Na sever Čiech si berie aj asistenta Ota Brunegrafa, druhá pravá ruka v podobe Mariána Süttöho je zase na ceste do Zlatých Moraviec. Meno Hapalovho nástupcu nie je stále známe, majitelia klubu rozhodili siete opäť rozvážne na viaceré strany. V plejáde českých kandidátov má navrch Pavel Malura, ktorý už s Hradcom Králové postupovú úlohu do Gambrinus ligy nesplní. Ďalšími v zástupe čakateľov na príležitosť sú Josef Mazura, ktorý v tejto sezóne odviedol dobrú robotu v Trnave, či tréner treťoligového Frýdku-Místku Radek Látal. Ako biela myška svieti v tejto spoločnosti bývalý tréner Slovana Bratislava Boris Kitka. Na vytiahnutie toho správneho mena z klobúka zostávajú Nitre najbližšie dva týždne.
Hráči si v Nitre od nedele užívajú zaslúžené dovolenky. Bude tiež zaujímavé sledovať, koľkí sa po ich skončení zapoja do prípravy na novú sezónu. Okrem zahraničných záujemcov si na niektorých brúsi zuby aj majstrovská Petržalka.


Z Trenčína odchádza Sluijter, Addai, Jašurek a Jakúbek
Trenčín, 1.júna 2008 - AS Trenčín odohral v sobotu 31.mája na dlhší čas svoj posledný súťažný duel v najvyššej slovenskej súťaži - Corgoň lige. Klub zo Sihote totiž minimálne na jednu sezónu opúšťa prostredie medzi elitou a po dlhých 11 rokoch zostupuje do I.ligy (druhej najvyššej súťaže). V nej však už nebude dres Považanov obliekať až kvarteto hráčov, ktorí sa na jar snažili zachrániť Corgoň ligu pre AS.
Ako informuje oficiálna internetová stránka mužstva spod Hradu Matúša Čáka, po skončení sezóny 2007/08 vypršali zmluvy kvartetu Thijs Sluijter, Prince Addai, Branislav Jašurek a Miloš Jakúbek, pričom vedenie klubu ani v jednom prípade neprejavilo záujem o podpísanie nového kontraktu. Na doplnenie kádra a výber hráčov bude v Trenčíne dohliadať nový kormidelník Ivan Galád.


Fotodokumentácia (výber):





© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT