FC Nitra - ŠK Slovan Bratislava

5.kolo futbalovej Corgoň ligy - jesenná časť
14.august 2010, so.

Konečný výsledok 1:0 (1:0)
Góly: 35.Rák
Vylúčení: ŽK: 90.Leško - 31.Jánošík, 63.Guédé, ČK: 78.Kaspřák (NR) za faul
Rozhodovali: M.Vlk - M.Balko, P.Chládek - Ľ.Samotný
Delegáti: P.Kuteľ, G.Zvolánek
Divákov: 3890

Zostavy:
Nitra: Lukáš Hroššo - Petr Kaspřák, Martin Tóth, Marián Kolmokov, Ján Leško - Lukáš Štetina, Miloš Šimončič - Róbert Valenta, Ivan Hodúr (82.Matej Král), Roman Sloboda (67.Slavomír Bališ) - Róbert Rák (90+ Igor Kotora)
Slovan: Matúš Putnocký - Peter Jánošík, Kornel Saláta (46.Martin Dobrotka), Radek Dosoudil, Marián Had - Mamadou Bagayoko, Karim Guédé, Mario Božić (60.Jakub Sylvestr), Filip Kiss, Peter Štepanovský (74.Michal Breznaník) - Marek Kuzma

Povedali pred zápasom:
Vlani v poslednom kole vyhral Slovan pod Zoborom 5:2, neobávate sa po debakli pod Dubňom, že by sa situácia mohla zopakovať?
Ivan Galád (tréner Nitry): „Po poslednom neúspešnom zápase v Žiline sme pomenovali veci správnymi pojmami a verím, že výsledkom bude zlepšená hra mužstva.“
Pred dvojsúbojom so Stuttgartom by belasým asi nepadlo vhod, keby pod Zoborom stratili ligovú neporaziteľnosť, čo poviete?
Jozef Jankech (tréner Slovana): „Určite by ma to nepotešilo, hoci vo futbale sa často stáva všeličo. Verím, že mužstvo odvedie taký výkon, aby sme neprehrali.“

Finále skúšky z matiky sa blíži, dňom D bude streda 18.augusta. Do však Prahy odchádzam až v utorok, takže vzhľadom na pekné počasie mi v hlave vŕta myšlienka, či nepodniknúť nejakú akciu. Cyklistika sa však v piatok (trinásteho) napokon nekonala, nakoľko ráno bola obloha ešte zatiahnutá a dokonca spŕchlo, náhradou bol popoludňajší výjazd za šutrami do okolia Levíc. Presnejšie k travertínovej kope Šikloš a zberateľskému výkopu na opálovej lokalite vo Veľkom Ďure. Oboje sme navštívili s odstupom roka. V sobotu čakáme na príchod Viliama, ktorý sa predčasne vracia z Košíc a s ktorým som sa dohodol na návšteve futbalového zápasu s bratislavským Slovanom.
Podobne ako pri poslednej návšteve futbalu v Nitre, sa do mesta vezieme s rodičmi, ktorí majú namierené na nákupy. K štadiónu prichádzame s pohodlným predstihom, kupujeme lístky a následne prechádzame iba „manuálnou“ kontrolou, keďže nové turnikety nepracujú tak, ako by mali a postupne sa pred nimi vytvára značná fronta. Miesto sme zaujali tradične pod hlavnou tribúnou, po chvíli sa tam náhodou objavili aj Jano s Ivanou.
Zápas začína o 19:30 hodín, favoritom je samozrejme Slovan, pre ktorý je to v podstate generálka na pohárový zápas so Stuttgartom, naopak Nitra v poslednom kole utrpela v Žiline vysokú prehru a dnes na domácej pôde potrebuje bodovať. V úvode zápasu hrali obe mužstvá skôr opatrne, šanca Slovanistu Kissa po prihrávke Jánošíka nenarobila Hroššovi v 1.minúte žiadne problémy. Tím vicemajstra hral aktívnejšie, domácich do ničoho nepúšťal, vypracované šance však Slovanisti nepremieňali – v 16.minúte prihrával Bagayoko Kuzmovi, ktorý v šestnástke Nitry zakončoval veľmi nepresne a podobne obišiel v 26.minúte aj Jánošík. Nepríliš isto hrajúca Nitra mohla inkasovať v 30.minúte, keď Kissov rohový kop hlavičkoval Had len centimetre nad Hroššovu bránku. Päť minút nato zahrával Had priamy kop, ten však pozorný gólman Nitry vychytal a následne rýchlo rozohral dlhým výkopom na Ráka, ktorý z tridsiatich metrov rutinérsky preloboval vybiehajúceho Putnockého. Šok pre Slovan, upokojenie domáceho, čoraz nervóznejšieho publika a povzbudenie pre hráčov FC, ktorí v nasledujúcich minútach ožili a tlačili sa pred bránu hostí. V 37.minúte mohol zvýšiť Valenta, jeho strelu však Putnocký vytlačil na rohový kop. Krátko nato zasahoval brankár Slovana pri rohovom kope Hodúra a hlavičkovom teči Kolmokova. V úplnom závere polčasu sa neujala ani strela Šimončiča.
Do polčasu sa zotmelo, avšak neochladilo, ostalo príjemne teplo. S Janom kecáme či už o futbale alebo o škole, oboch nás čaká ešte posledná skúška semestra. Inak škoda, že kolega dnes nie je nominovaný, v Corgoň lige som ho ešte nezažil.
Druhé dejstvo zahájili aktívnejšie domáci, keď v 48.minúte vyslal na Putnockého strelu z pravej strany Valenta. Nato taktovku prebral Slovan, Nitra sa stiahla do obrany a čakala na brejky. V 60.minúte zahrával rohový kop hostí Kiss, dorážajúci Jánošík však mieril do Hrošša. Krátko nato mali možnosť priameho kopu Nitrania, Rákova prudká strela však presvišťala ponad Putnockého bránku. V 70.minúte pohrozili opäť Slovanisti, no strela Sylvestra tesne minula ľavú žrď, onedlho nato zasa opačnú žrď minul Kuzma. Do sľubného prieniku sa v 78.minúte dostal Sylvestr, ešte pred šestnástkou ho však nedovolene zastavil Kaspřák, čo rozhodca posúdil ako faul v čistej šanci a s červenou kartou ho poslal dole z hriska. Diváci vylúčeného obrancu odmenili potleskom. Priamy kop rezultujúci z Kaspřákovho faulu zahrával z malej vzdialenosti Breznaník, no nitriansku bránku tesne prestrelil. V 85.minúte mal možnosť vyrovnať opäť Breznaník, jeho strelu však Hroššo bezpečne prikryl. O bodku za zápasom sa postaral Kuzma strelou zo strednej vzdialenosti, ktorá však nerozvlnila sieť nitrianskej bránky a všetky tri body tak ostali v pod Zoborom.
Slovan sa pred úvodným zápasom play-off Európskej ligy príliš neukázal, čo prekvapilo najmä po jeho senzačnom postupe cez CZ Belehrad. Dnes však nehrali niektorí hráči základnej jedenástky. My sa po zápase s Viliamom svižným tempom presúvame na Župné námestie, odkiaľ máme odvoz.

Hlasy:
Ivan Galád (tréner Nitry): „Hráči pochopili, akou cestou chceme ísť do zápasu, toto víťazstvo patí im. Vedeli sme, akým spôsobom môžeme vyhrať so Slovanom, hráči odviedli maximum a aj keď boli fázy, že Slovan ovládal hru, náš plán vyšiel. Hráčom to prajem, lebo nad Slovanom sa nevyhráva často.“
Jozef Jankech (tréner Slovana): „Začali sme celkom dobre. Šance nám síce chýbali, ale loptu sme mali pod kontrolou. V druhom polčase sme v tom pokračovali, ale streľbou z diaľky sme sa nevedeli presadiť. Nitra si zaslúžila víťazstvo.“

Výsledky ostatných zápasov 5.kola: MFK Ružomberok - MŠK Žilina /1:1/, FK Dukla B.Bystrica - FC ViOn Zlaté Moravce /0:0/, FK Senica - MFK Košice /1:0/, FC Spartak Trnava - FK DAC 1904 Dun.Streda /1:1/, 1.FC Tatran Prešov - MFK Dubnica n.V. /1:1/

Rák odpovedal gólom na lavičku v Žiline
Nitra, 16.augusta 2010 - Nitra zabudla rýchlo na výprask v Žiline. Doma proti Slovanu zabrali Rák a spol. naplno, po najtesnejšom víťazstve (1:0) si právom užívali ovácie divákov. O výhre Nitry rozhodol moment, o ktorom sa bude hovoriť určite dlho. Brankár Hroššo stiahol v 35.min. zo vzduchu štandardku Slovana a okamžite poslal dlhým výkopom loptu na Ráka, šprintujúceho z vlastnej polovice. Stíhajúci Bagayoko aj gólman Slovana Putnocký boli bez nároku.
„Chceli sme hrať na brejky a toto bola presne taká situácia,“ opisoval autor jediného gólu Róbert Rák rozhodujúci okamih zápasu. „Náš brankár Hroššo má vynikajúcu kopaciu techniku a som rád, že už mi nahráva na góly aj on tak ako jeho predchodca Senecký,“ smial sa šťastný strelec. Pred týždňom v Žiline pritom Rák začal zápas iba na lavičke, do hry šiel až za stavu 3:0, kedy sa už zázraky robiť nedali. Sklamanie z nominácie medzi náhradníkov netajil ani s odstupom týždňa. „Bolo to trénerove rozhodnutie, nesúhlasil som s tým, ale rešpektoval som ho,“ vrátil sa nitriansky Robokop ešte k debaklu pod Dubňom. „Futbal ale prináša aj také výsledky, pritrafia sa zvyčajne takým mladým kolektívom, ako je ten náš, bolo to treba hodiť čím skôr za hlavu a sústrediť sa na Slovan. Proti tomuto súperovi sme podali vysoko taktický a kolektívny výkon, každý z nás išiel na doraz,“ tešil sa nitriansky kapitán z výsledku, ktorý opäť pomiešal čelo tabuľky. Pri poslednom striedaní sa išli diváci utlieskať, z ihriska totiž schádzal Robo Rák, hrdina zápasu na oplátku tiež zatlieskal hlavnej tribúne. Zápas nedohral Petr Kaspřák, nitriansky bek videl z rúk rozhodcu Mária Vlka v 77.min. červenú kartu. Právom. Mimochodom, skúsený rozhodca na listine UEFA tiež prispel k slušnej úrovni šlágra.


Už sa išiel tešiť, ale... Hroššo
Bratislava, 16.augusta 2010 - Búšili sme do nich, búšili, no vyrovnať sa nám nepodarilo. Hráči Slovana Bratislava síce preukázali v 5.kole Corgoň ligy obrovskú snahu, no ich súper z Nitry podal konsolidovaný výkon a vedenie (1:0) si ustrážil aj po vylúčení Petra Kaspřáka. Český obranca išiel v 78.min. predčasne pod sprchy za faul na Jakuba Sylvestra. Práve vtedy Slovan najviac pritlačil, gólová odmena však neprišla. V dvoch príležitostiach sa ocitol útočník Marek Kuzma. „Prvá strela šla od žrde asi 10 cm. Pri druhej som bol ku gólu ešte bližšie. Už som sa šiel pomaly radovať, no Lukáš do nej ešte stihol vložiť ruku a vyrazil ju na roh. Myslel som si, že to tam konečne padne,“ povedal zakončovateľ, ktorý v minulosti pôsobil aj v Banskej Bystrici a Dubnici.
Zverenci trénera Jozefa Jankecha zabrali na plné obrátky, no s výsledkom nič neurobili. „Veril som, všetci sme verili. Na hrot sa dokonca posunul Radek Dosoudil, mal pre nás vyhrávať hlavičky. Aj jemu sa podarilo ohroziť brankára, ktorý však jeho pokus zneškodnil. Boli sme tam dokonca traja. Mali sme tlak. Škoda, že sme to nedotiahli do gólu,“ poznamenal 22-ročný hráč, ktorý bol po stretnutí pod Zoborom veľmi smutný: „Samozrejme, sme sklamaní. Treba však povedať, že hráme v Európskej lige a tréner sa rozhodol nechať odpočívať niektorých hráčov. Chceli sme ich nahradiť, no žiaľ, nepodarilo sa to. Určite sme však urobili všetko pre to, aby sa nám to podarilo.“
Kuzma sa dostal do šance aj v prvom polčase, keď mu v 16.min. „nabil“ loptu na strelu Mamadou Bagayoko. „Čakal som, že mi ju dá na pravú nohu. Dal mi ju však trochu ďalej, musel som sa za strelou naťahovať. Potom sa mi podvrtlo koleno, pošmykol som sa a zle som zakončil. Potom som aj Bagayokovi povedal, aby mi nabudúce v podobnej situácii dal loptu po zemi, pretože teraz trochu skákala,“ priznal Marek Kuzma.


Minimálne bod
Nitra, 14.augusta 2010 - Keď brankár inkasuje päťku, čo bol aj jeho prípad pod Dubňom pred týždňom, má pokazený celý ten nasledujúci. „Najlepším liekom na taký zápas je čo najskôr naň zabudnúť,“ vraví Lukáš Hroššo, pevná nitrianska jednotka medzi žrďami. Sám priznal aj svoj podiel viny na prehre, na jeho vrub vraj šiel tretí žilinský gól po strele Bella. Tréner Galád mu ale ani slovkom nenaznačil, že proti Slovanu mu vypíše terapiu formou núteného oddychu. „Tréner určí, kto pôjde medzi žrde. A ako povie, tak bude,“ zbytočne si nezaťažuje myseľ. Nech stojí medzi žrďami on či Martin Chudý, o jednom je naisto presvedčený: „Nastúpime s cieľom odčiniť prehru zo Žiliny! Slovan je ťažký súper, ešte neprehral, napriek tomu ho chceme potrápiť a uhrať minimálne jeden bod,“ vraví odhodlane. Aj s dôvetkom, že z tábora belasých bude hroziť najväčšie nebezpečenstvo od trojice Ivana, Grendel a Sylvestr. Hroššo o Sylvestrovi: „Je to nebezpečný útočník, ktorý má momentálne dobrú fazónu. Je rýchly, dotieravý. A nepríjemný najmä preto, že všetky súboje dohráva až do konca.“


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT