FC Nitra - MFK Ružomberok

2.kolo futbalovej Corgoň ligy - jesenná časť
21.júl 2012, so.

Konečný výsledok 1:1 (1:0)
Góly: 29.Šimonek - 84.Serečin
Vylúčení: ŽK: 58.Šimonek - 72.Bielák, 84.Serečin
Rozhodovali: P.Hrčka - Borsányi, Petríček - Jaška
Delegáti: J.Švarc, Š.Czetö
Divákov: 1200

Zostavy:
Nitra: Martin Chudý - Ján Harbuľák, Miloš Šimončič, Marián Kolmokov, Peter Mičic - Marek Szabó - Denis Čery, Filip Moravčík (70.Michal Grman), Seydouba Soumah (88.Andrej Ivančík), Kleber Silva do Nascimento - Arnold Šimonek (88.Karel Kroupa)
Ružomberok: Lukáš Zich - Peter Maslo, Oliver Práznovský, Martin Nosek (21.Lukáš Bielák), Martin Jurkemik - Lukáš Greššák - Štefan Pekár, Tomáš Ďubek, Filip Serečin, Ivan Kotora (48.Lukáš Lupták st.) - Andrej Lovás (74.Mário Almaský)

K futbalu sa vraciam po veľmi dlhej odmlke – naposledy som na štadión zavítal ešte v októbri, na jar som buď časovo nestíhal alebo mi chýbala nálada, viac než polovicu uplynulej sezóny som teda vynechal. V Nitre som sa poslednýkrát objavil na futbale vlani v septembri na zápase so Senicou. Keďže všetci sú kdesi rozlietaní, pôjdem sám. Maximálne sa uvidím s Ivanou. Zápas začína o 19:30 hodín, k štadiónu pod Nitrianskym hradom prichádzam v rovnakom čase, výkop som teda tesne nestihol. Dnešné stretnutie s Ružomberkom je zadarmo, no návšteva je i tak pomerne nízka. Na vine môže byť počasie, ešte krátko pred zápasom totiž pršalo.
Domáci začali zápas útočnejšie, tri body im bude treba. Dôležitejšie však pre nich bude azda napraviť si reputáciu po vysokej prehre 5:1 z otváracieho kola, ktorú im uštedril Trenčín. Hoci Nitrania sa húževnato tlačili do ružomberskej 16-ky, prvá šanca na otvorenie skóre prichádza z ich strany až v 14.minúte, keď Kleber strelou k vzdialenejšej žrdi vyskúšal pozornosť hosťujúceho gólmana Zicha. Inak sa ale hra odvíjala skôr medzi šestnástkami. Ružomberčania sa v šanci ocitli až v 24.minúte, Greššákova strela z diaľky sa však neujala a ani po následnom centri z pravej strany hostia gólový účet neotvorili. Krátko nato ich mohol potrestať domáci Kleber, ktorý však situáciu po dlhom centri nezvládol. Ďalšia príležitosť Nitry prišla už zakrátko – v 29.minúte poslal Čery prihrávku na Šimoneka, ktorý zoči-voči Zichovi nezaváhal. Odpoveďou na vedúci gól Nitry bola zo strany hostí nebezpečná situácia, keď po Pekárovom centri hlavičkoval Maslo, Chudý však reagoval pohotovo. Ostatok prvého polčasu už nepriniesol nič zaujímavé, diváci začali byť nespokojní ako z výkonov svojho týmu, tak z rozhodcov. Počas prestávky volám Viliamovi, ktorý sa má dnes vrátiť z Barcelony a možno bude potrebovať odvoz z Nitry.
V úvodných minútach druhého polčasu pôsobia obe mužstvá futbalovejšie než v prvej polovici hry, to však netrvá dlho. Po šanciach Ružomberčana Ďubeka a po ňom domáceho Soumaha tempo hry opäť upadá. Ďalšiu príležitosť domácich „poistiť“ stav mal Brazílčan Kleber, jeho strela však tesne minula šibenicu Zichovej bránky. Nepremenené šance domácich si skoro žiadali trest v podobe vyrovnávajúceho gólu, dva Pekárove pokusy však Chudý zakaždým vykryl. Vyrovnanie prišlo až šesť minút pred koncom, keď nepozornú obranu Nitry vytrestal Serečin. Bývalý hráč Košíc následne obdržal žltú kartu za emotívne oslavy bez dresu. V závere domáci „pridali plyn“, no na vyrovnanie to už bohužiaľ nestačilo. Z pohľadu Nitry je táto remíza stratou dvoch bodov, vyhrať nebolo nemožné. Po zápase ešte krátko debatujem s Ivanou, na Jana sa však vraj neoplatí čakať. Každopádne sa uvidíme na opekačke v stredu poobede.

Hlasy:
Ladislav Jurkemik (tréner Nitry): „Som rád, že po prehre 5:0 v Trenčíne sme odohrali dobrý prvý polčas. Šance sme mali my i súper. Po zmene strán sme nevedeli zareagovať na lepší pohyb súpera. Škoda posledných piatich minút, kedy sme nechali voľného hráča a inkasovali gól. Víťazstvo by sme si zaslúžili.“
Ladislav Šimčo (tréner Ružomberka): „Myslím si, že za pasívny výkon v prvom polčase sme urazili šťastenu. V šatni sme si cez prestávku povedali, že na druhý polčas musíme vybehnúť úplne inak, čo si hráči zobrali k srdcu a vytvorili sme si niekoľko šancí. Škoda, že sme jednu z nich využili až v 85. minúte, pretože potom už nebol čas urobiť s výsledkom ešte čosi naviac. Nitra išla zaslúžene do vedenia 1:0, pretože v prvom polčase nás prehrala, no za výkon po zmene strán by sme si zase zaslúžili vyhrať my. Asi teda prišlo k spravodlivej deľbe bodov.“

Výsledky ostatných zápasov 2.kola: TJ Spartak Myjava - FC ViOn Zlaté Moravce /2:2/, FK Dukla B.Bystrica - AS Trenčín /2:0/, MŠK Žilina - FC Spartak Trnava //, 1.FC Tatran Prešov - FK Senica /2:0/, MFK Košice - ŠK Slovan Bratislava /1:0/

Mário Almaský: „Mal som hrať to čo viem a v čom som dobrý“
Ružomberok, 23.júla 2012 - Spätne sme sa pozreli na zápas s Nitrou spoločne s Máriom Almaským, ktorý síce nastúpil do zápasu až v 74.minúte, keď vystriedal Andreja Lovása, ale na konečnom výsledku má svoj podiel. Prvé dejstvo oko ružomberského diváka nepotešilo. V druhom to už vyzeralo zo strany hostí lepšie a napokon sa im podarilo vybojovať bod za remízu. „Prvý polčas sme hrali dosť slabo, bolo aj menej šancí z našej strany. Nitra hrala útočnejšie a zo zmätku v šestnástke sme napokon dostali aj nešťastný gól. Chvíľu mi zápas pripomínal ten domáci so Zlatými Moravcami. Tam sme tiež prvý polčas takpovediac spali. Myslel som si, že už so zápasom nič nespravíme, ale napokon prišla 84. minúta, keď Filip Serečin dostal loptu za obranu a s prehľadom prekonal brankára domácich. Po zápase sme boli nahnevaní sami na seba, že sme premrhali prvý polčas, ale na druhej strane aj spokojní, že sme v závere zápasu dokázali vyrovnať.“ Hodnotí zápas ružomberský stredopoliar.
Práve príchod dvadsaťjeden-ročného futbalistu priniesol nový vietor do ružomberskej ofenzívy. Ten vyvrcholil do presnej prihrávky na Filipa Serečina, po ktorej sa zrodil vyrovnávajúci gól. „Tréner mi povedal, že mám hrať jednoducho to čo viem a v čom som dobrý. Snažil som sa to napĺňať a napokon v 84.minúte sa mi podarila prihrávka za obranu na Filipa Serečina, ktorý prekonal brankára a vyrovnal na 1:1.“


Tréner radil, trénerov syn bránil
Nitra, 22.júla 2012 - Pri svojom ligovom debute režíroval premiérový nitriansky gól v novej sezóne. Vekom dorastenec Denis Čery naznačil v sobotu proti Ružomberku svoj potenciál. Ladislav Jurkemik sa nebál nitrianskeho odchovanca zaradiť rovno do základnej zostavy, na pravý kraj záložnej formácie. „Dozvedel som sa o tom až tesne pred zápasom, keď tréner napísal zostavu na tabuľu. Uvidel som tam svoje meno, čomu som sa veľmi potešil. Je to pre mňa nová výzva,“ priznáva mladík, ktorý sa v pozícii pravého krídelníka viackrát predviedol v ofenzívnom výpade. Nebál sa hrať jeden na jedného, ba dokonca obstál aj v defenzíve.
„Tréner mi zdôrazňoval, aby som sa nebál, aby som išiel bez rešpektu a ukázal svoje dobré veci. Pred debutom mi dosť poradil. V doraste som hrával tri roky na pravom alebo ľavom kraji, takže nebolo to pre mňa nič nezvyčajné, na čo by som si mal nejako extra zvykať. Cítim, že potrebujem naberať skúsenosti, predsalen, medzi mužmi to je o niečom inom ako v dorasteneckej lige,“ dodal Čery. Ak bude opakovať podobný výkon, ako proti Ružomberku, určite sa o svoje miesto v mužstve báť nemusí. V sobotu mu však k spokojnosti pár vecí chýbalo. „V prvom rade výsledok, víťazstvo by bolo super. No a mrzia ma niektoré nevyužité šance, najmä tá moja, keď som v druhom polčase útočil z pravej strany do šestnástky a potom som zbrklo prihrával namiesto strely na bránu. Škoda,“ povedal slovenský mládežnícky reprezentant, ktorý v 28.minúte pripravil vedúci gól útočníkovi Arnoldovi Šimonekovi. „Arny tú akciu začal, dal mi dlhú loptu za obranu. Bolo to pri čiare, kryl ma tam zhodou okolností trénerov syn Martin. Trúfol som si naňho a s loptou som šprintoval do pokutového územia. Povedal som si, buď tam bude na mňa faul a penalta alebo potom budem prihrávať pred bránu. Vyšlo to výborne, Arny si pekne nabehol a nekompromisne zavesil,“ opísal pekný futbalový moment, po ktorom to na štadióne pod Zoborom dlho vyzeralo, že FC má našliapnuté za víťazstvom. Žiaľ, vyrovnávajúci gól päť minút pred koncom vidinu troch bodov zmaril. Napriek tomu sa v sobotu diváci mali na čo pozerať, videli góly, šance, dobré zákroky brankárov či šikovného ligového debutanta.


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT