FK Inter Bratislava - FC Rimavská Sobota

13.kolo futbalovej Corgoň ligy (prelínacia časť)
26.máj 2007, so.

Konečný výsledok 2:1 (0:0)
Góly: 54.Baláž, 55.R.Urban - 90.Lazúr
Vylúčení: ŽK: 80.Baláž - 53.Sivčević; rozhodovali: Vnuk - Kubica, Schmidt, 1023 divákov

Zostavy:
Inter: Tomáš Bernady - Erik Čikoš, Martin Ševela, Peter Majerník, Dušan Matović - Petr Musil (46.Pavol Baláž), Rudolf Urban, Viktor Horváth, Andrej Hodek (79.Peter Petrán) - Tomáš Majtán, Ján Šlahor (85.Peter Brisuda)
Rim.Sobota: David Šimon - Marek Janečka, Gergely Geri, Milomir Sivčević (70.Roman Kučernák), Branislav Mráz - Martin Hloušek (78.Lukáš Tesák), Michal Filo st., Jaroslav Hílek, Roman Lazúr - Jozef Pisár, Juraj Líška

Povedali pred zápasom:
Prebrať Inter v zložitej situácii chcelo od vás viac odvahy, klubového srdca, či menšieho pudu sebazáchovy?
Jozef Šajánek (tréner Interu): „Z toho, čo ponúkate v otázke, jednoznačne to srdce. Ale nie som na to sám, všetci interisti robíme tak, aby sme Corgoň ligu udržali. Debaty, že sme sa vzdali domáceho prostredia, nepripúšťam. Kto vie, vie všade...”
O čo budú hrať vaši hráči proti interu, ktorý musí?
Mikuláš Komanický (tréner Rim.Soboty): „O seba. O svoju česť, budúcnosť a právo pozrieť sa na seba do zrkadla. Nepochybne to bude sledovať z tribún dosť manažérov...”

„Vítame Vás, Vážení priaznivci futbalu na zápase 13.kola Corgoň ligy medzi mužstvami Interu Bratislava a Rimavskej Soboty tu, na štadióne Artmedie Petržalka…,“ zhruba v tomto zmysle oznámil hlásateľ ľubozvučnou slovenčinou o 16:45 hodín nadchádzajúce stretnutie. Nakrátko sa potom ešte rozhovoril šanciach oboch súperov, o dôležitosti tohto zápasu najmä pre nádeje interistov na udržanie najvyššej súťaže a napokon vymenoval aktuálne zostavy zúčastnených mužstiev.
Ešte k tomu neobvyklému miestu konania – včera večer sa na Pasienkoch, domovskom štadióne Interu, uskutočnil koncert svetoznámeho popového speváka Georga Michela, čo si vyžiada dlhší čas na uvedenie hracej plochy do predchádzajúceho stavu, ako len jedno doobedie. Interisti teda v rámci priateľských vzťahov využijú štadión za Starým mostom.
V čase nášho príchodu je návštevnosť žalostne nízka, nejakí tí ľudkovia prichádzajú až tesne pred zahájením. Zišlo sa tu aj niekoľko fanúšikov Interu, tak dvadsať-tridsať, no i to je viac ako som si myslel že ich tento klub má. Zopár zástupcov tu zablúdilo aj z metropoly Gemeru. Pred zahájením si ešte všetci hráči i diváci minútkou ticha uctili bývalého hráča Interu a mládežníckeho reprezentanta Mareka Krejčího, ktorý zomrel v sobotu pri dopravnej nehode kdesi v Bavorsku.
No ale konečne k samotnému zápasu – úvodný výkop si vyžrebovala Rimavská Sobota, no už od začiatku hral aktívnejšie Inter. Žlto-čierni sa rozhodne viac držali lopty ako hostia, v 18.minúte sa do výbornej gólovej šance, povedal by som takmer tutovky, dostal Hodek, no Šimonovu bránku vzbrklo prestrelil. Po rohovom kope Urbana zasa Matovičovu pohotovú strelu zblokovala obrana Rimavskej Soboty a v ďalšej šanci mieril ponad brvno Majtán.
Oproti predchádzajúcim skúsenostiam musím konštatovať, že zo strany fans to bola slabota. Z tých zopár interistov bliakal každý niečo iné, úplne bez disciplíny svoje mužstvo jednoducho vôbec nepodporovali. Prvé náznaky organizovanosti sa objavili pri hromadnom pokriku na hlavného rozhodcu Vnuka z Nitry: „Sudí je k*kot…“. Z druhej strany sa občasne ozvalo zborové: „Rimaaavska Sobota…,“ alebo, „Soboťania, Soboťania…“. V 40.minúte obranu Interu ponaťahoval Hílek, no vyťažil z toho iba rohový kop s následnou hlavičkou nad Bernadyho bránu.
Počas prestávky sa ľudia nahrnuli k bufetu na kofolu a pivko, my sa od tribúny na státie (hoci každý ju využil na sedenie) presúvame na náprotivnú stranu, na slnko. Zmena strán priniesla do inak veľmi chaotickej a nepeknej hry konečne zaujímavé momenty. Po priamom kope za Sivčevičov faul sa o vedenie domácich postaral peckou z 35 metrov práve vystriedaný Baláž. Že je vedenie Interu zaslúžené, potvrdil už minútu nato ďalším gólom v sieti Gemeranov Rudolf Urban (ešte pred chvíľou ho miestni fans dobre že nevypískali).
V 67.minúte priháralo na opačnej strane, no Bernady včas vybehol a vyrazil Líškovu strelu. O dve minúty mal Baláž po dobre rozohranom priamom kope na kopačne tretí gól domácich, ale Šimon zasahoval pohotovo. Na záver prebehlo ešte niekoľko taktických striedaní z obidvoch strán, zopár hráčov sa stihlo v „smrtiacich kŕčoch“ vyváľať na trávniku a napokon v samom závere korigoval gólový účet stretnutia hosťujúci Roman Lazúr.
Žlto-čierni si teda pod vedením nového trénera zachránili kožu, ak zabodujú v Močenku (ten už stratil šancu na postup do Corgoň ligy), uniknú zostupu o vlások. Divákov vraj prišlo 1023, avšak aj keď do toho zarátam permanentky, realita na tribúnach podľa mňa tomu číslu neodpovedala. Navyše, herne zápas rozhodne nebol taký zaujímavý a napínavý ako ten v Nitre.

Hlasy:
Jozef Šajánek (tréner Interu): „Pre nás to bol náročný zápas, ktorý ešte umocnila veľká horúčava. Ťažko sa hrá, keď mužstvo musí. Vtedy sa nezvykne dariť. Ale chlapci zápas zvládli s dobrým nasadením a bojovnosťou. Zranený Musil išiel na röntgen, Baláž má asi 5 cm tržnú ranu na obočí.“
Mikuláš Komanický (tréner Rim.Soboty): „Býva zvykom, že mužstvo, ktoré vymení trénera, ožije. Inter potvrdil, že vie hrať dôrazne a išiel tvrdo do všetkých súbojov. Góly sme dostali po hlúpych chybách obrany. Prišli sme čestne zabojovať, ale neviem, či každý účastník zápasu môže hovoriť o čestnosti.“

Problémový Inter? Žiadne prekvapenie
Bratislava, 22.mája 2007 - Nie je to prekvapenie. Bratislavský Inter bojuje o štatút účastníka najvyššej súťaže, ktorá sa mu v prelínacej súťaži momentálne vzďaľuje. Na Pasienkoch sa po dvoch domácich prehrách a mínusoch v tabuľke pravdy chytajú slamky, takže prvý na muške bol podľa futbalovej prirodzenosti Ladislav Jurkemik. Po trénerskej rošáde príde zvyčajne oživenie, i keď niekedy len dočasné.
V prípade žlto-čiernych sa nemožno vyhnúť dojmu, že zásah prišiel po dvanástej. Lebo v zime, pred existenčnou časťou sezóny, nedokázalo vedenie klubu udržať v mužstve kľúčových hráčov. Pomocou trénerovej osobnosti, vďaka zdravej a perspektívnej klubovej atmosfére. To nie je len o peniazoch. Šesťgólový stopér Kunzo by sa interistom hodil pred oboma bránami, rovnako ako nevypočítateľné akcie emotívneho útočníka Švancaru. A napokon, aj univerzál Pečalka by sa v tomto kádri uplatnil. Návrat kreatívneho Horvátha z hosťovania bol na pozdvihnutie futbalovej kvality málo. Zásadná otázka: prečo nemôžu mať hráči Interu aspoň takú radosť z futbalu, akú prezentujú futbalisti napríklad v Zlatých Moravciach? V odpovedi na ňu je podstata interistických trápení!
Nuž, funkcionári Interu vymenili trénera v závere sezóny. V prípade vypadnutia z Corgoň ligy tak majú jeden, čo aj papierový, argument na svoju obhajobu: „Pre záchranu sme robili maximum do posledného kola.“ Na druhej strane však treba povedať, že v závere sezóny by s výnimkou majstrovskej Žiliny mali v prelínačke problémy všetky slovenské kluby! Aj preto v tejto chvíli naďalej chceme veriť, že existenčná kríza Interu je len odrazom skutočnej športovej úrovne a nie ekonomických zámerov vedenia klubu.


Interistom hrozí, že prídu o Corgoň ligu
Bratislava, 22.mája 2007 - Zmráka sa nad Pasienkami. Nečakaná domáca prehra so Šaľou poriadne zatriasla navonok bezproblémovým návratom do najvyššej súťaže, a keď sa prehralo aj v Trnave či so Zlatými Moravcami, prišlo k šoku. Žlto-čierni sú dokonca v situácii, že nemusia mať všetko vo vlastných rukách. „Chlapcom nemám v bojovnosti čo vyčítať. Znovu sme však doplatili na nepremieňanie šancí. Navyše nás nalomila nepremenená jedenástka. Počas jari a najmä v dueloch so Šaľou a Zlatými Moravcami sme urazili šťastenu a sme v situácii, keď musíme už len bojovať. Nevzdávame sa však nádeje na návrat do najvyššej súťaže,“ tvrdil tréner Ladislav Jurkemik.
Boj o záchranu bude pre jeho zverencov poriadne ťažký, veľa prezradí už najbližší duel s Rimavskou Sobotou, ktorý síce zohrajú v Bratislave, ale nie na Pasienkoch. Keďže v ich domovskom stánku vystúpi v piatok George Michael, interisti nájdu dočasný azyl v Petržalke.


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT