Ohliadnutie za cyklistickou sezónou 2011

Ďalší rok za nami, čas bilancovať. To, že toto tradičné resumé dávam dohromady až teraz, do určitej miery svedčí o mojej pisateľskej lenivosti, no musím konštatovať, že na poli cyklistiky to tento rok až také zlé nebolo. Celkovo bol v rámci THK vlaňajšok úspešnejší než sterilný rok 2010.
Cyklistickú sezónu počas poskúškových „prázdnin“ na konci februára ešte kvôli slabej snehovej pokrývke, no najmä nízkym teplotám, zahájiť nešlo, prvá príležitosť sa ukazuje pri najbližšom návrate domov, na samom konci marca. Bez prípravy som zdolal niečo vyše 100 km okruhom cez Nitriansku Blatnicu. Keďže do Prahy som si bike opäť nevzal, podniknúť cyklistiku mám možnosť iba počas pobytu na Slovensku, čo je tak raz za mesiac. V apríli som sa vybral na rovinatý juh, čoho výsledkom najvyššia denná vzdialenosť od septembra 2009. Cieľom je Neded, počas návratu ešte absolvujem futbalovú zastávku v Šali. V máji mám namierené presne na opačnú svetovú stranu – okruhom cez Považie (Cyklo Bošáca) sa opäť prekovávam a, ako sa nakoniec ukázalo, zaznamenávam najväčší výkon tejto sezóny. V závere to však dalo poriadne zabrať.
Do začiatku letných prázdnin sa už cyklistike nestíham venovať, takže najbližšou akciou budú až Tatry na bicykli, ktoré sa po vlaňajšku konajú v riadnom, júlovom termíne. Predohru z Bratislavy vynechávam, štartujeme až v Alekšinciach po Rudolfovom návrate z Gýmeša. Trasu našej cesty na východ Slovenska každoročne obmieňame, tento rok potiahneme na juh.
Úvodný deň prechádzame Požitavím, pri Tlmačoch križujeme Pohronie a kopcovitým terénom v okolí Bátoviec vstupujeme do Štiavnických vrchov. Výstup pod Sitno možno zaradiť medzi náročnejšie výkony, no počasie nám praje. Nocujeme v príjemnom malom kempe na Počúvadlianskom Jazere. Nasledujúci deň opúšťame Štiavnické vrchy a pahorkatým terénom, ktorého náročnosť ešte znásobuje ukrutná horúčava, sa presúvame na juh, do starej-známej Dolnej Strehovej. Tretí deň už dominuje rovinatá krajina, ktorou sa dostávame až k maďarskej hranici. Podvečer smerujeme opäť v ústrety vrchom a západ slnka nás stretá na Teplom Vrchu. Z nadchádzajúceho prejazdu Slovenským Rudohorím máme rešpekt, nakoniec štyri či päť sediel na vzdialenosť 120 km sú riadna „nálož“. Večer na Podlesku je kvôli zhode niekoľkých nepriaznivých faktorov trocha nervózny. Nasledujúci deň vyrážame o čosi neskôr, pričom po Plaveč zdolávame zatiaľ najkratší úsek tohtoročných TnB. Východné Slovensko opäť vynechávame, od Bradejova sa stáčame na juh smerujúc do Košíc, kde (aj napriek plánom na zakončenie v Čiernej nad Tisou) napokon finišujeme. Po troch rokoch máme za sebou opäť plnohodnotné TnB.
V Košiciach sme krátko a počasie nie je ideálne, preto najbližšiu cyklistiku podnikám až doma, so značným časovým odstupom od TnB. Cieľom je ešte stále mne relatívne neznáme Rakúsko, ktoré sa mi túto sezónu podarilo navštíviť dvakrát – ešte v auguste sa vydávam do oblasti Moravského poľa (Cyklo Dürnkrut), naopak v septembri smerujem na juh od Bratislavy, na pomedzie Maďarska a Burgenlandu (Cyklo Pamhagen). Ešte pred druhou zmienenou cyklistikou, tesne po návrate z USA, využívam rodinný výlet do Ostrihomu. Vyrážam skoro ráno, no i tak sa na mňa napokon musí čakať, kopcovitý terén na Požitaví a silný protivietor ma značne zbrzdili. V septembri podnikám ešte jednu menšiu akciu, okruh cez Galantu.
Priaznivé počasie na prelome prvých dvoch jesenných mesiacov ma vyburcovalo k vykompenzovaniu malého počtu letných kilometrov. Pre spestrenie sa vydávam autom na Záhorie, odkiaľ potom vyrážam na južnú Moravu – výsledkom je okruh cez Břeclav, Dubňany a Holíč. Sezónu uzatvára Cyklo Šaľa – prejazd z Bratislavy, kde ma vysadil otec, smerom domov. Ešte aspoň jedna príležitosť vyraziť na cesty by bola, nanešťastie sa však musím odobrať do Prahy na začiatok semestra. Zvyšok jesene už cyklistika nie je na programe dňa.
Celková prejazdená vzdialenosť v tejto sezóne činí 1818 km, čo je síce o 500 km viac než vlani, no i tak sa veľmi nemám čím chváliť. Rozhodne si do roka 2012 dávam predsavzatie prekročiť dvetisícku. Napriek skromnejším štatistikám konštatujem, že sezóna sa vydarila. Na záver každej takejto reportáže zvyknem zmieniť dva „najsilnejšie“ momenty uplynujej sezóny. Tentoraz sa oba, pozitívny i negatívny, odohrali v jeden deň – tým prvým je „triumf“ nad Dobšinským kopcom, kde si zhora užívame nádherný výhľad na slnkom ožiarené Rudohorie, druhým sú nervy na Podlesku, v mojom prípade spôsobené defektom a jeho opravou za tmy a značného dobiedzania bodavého hmyzu, v Rudolfovom stavbou stanu. Ešte že sme sa potom mohli schladiť v sprche ľadovou vodou ;)

Roland Nádaskay, 12.január 2012


Prehľad najväčších cyklistík roka:
názov akcie dátum celk.vzdialenosť celk.čas výletu čistý čas jazdy priem.rýchlosť max.rýchlosť
Cyklo Bošáca 24.5.2011 162,3 km 9:43 hod. 7:05:36 hod. 23,26 km/h 52,8 km/h
Cyklo Neded 23.4.2011 154,2 km 10:16 hod. 6:27:22 hod. 24,23 km/h 52 km/h
Cyklo Šaľa 4.10.2011 141,24 km 7:36 hod. 5:41:09 hod. 24,8 km/h 54,7 km/h
Cyklo Pamhagen 22.9.2011 137,44 km 8:37 hod. 6:14:10 hod. 22 km/h 41,8 km/h
Cyklo Dürnkrut 11.8.2011 136,72 km 8:14 hod. 5:42:36 hod. 23,9 km/h 48,7 km/h