Ohliadnutie za cyklistickou sezónou 2010

Hoci do konca prebiehajúceho roka ostávajú ešte tri nedele, s ohľadom nato, že sa už žiadne veľké výkony nepredpokladajú, pokúsim sa v niekoľkých vetách zhodnotiť dianie v THK po stránke cyklistiky. Musím však poznamenať, že k tejto sezóne, jednej z najmenej úspešných, sa vraciam neochotne, skôr so smútkom než radosťou.
Príhodný okamih na zahájenie sezóny sa naskytol pomerne skoro, už koncom februára, kedy som si doma vychutnával týždenné voľno v závere zimného skúškového obdobia. Mohol som tak zopakovať scenár z roku 2008, kedy som prvú „ostrú“ túru uskutočnil práve posledný februárový víkend. Dokonca sa vyskytla kuriózna situácia, že v utorok som ešte na lyžiach brázdil snehom prikryté sprašové pahorky a cez víkend, keď už po snehu neostalo takmer ani chýru ani slychu, som zo zimného odpočinku vytiahol bike a prevetral ho na tradičnom podhoranskom okruhu. Počas marcovej návštevy Slovenska mi plány zhatilo počasie, preto naostro začínam až koncom apríla (Cyklo Šurany). Zvolil som trasu kľukatiacu sa krajinou južne od Nitry a podvečer sa ešte zastavil na zápase B-mužstva tunajšieho FC.
Narozdiel od vlaňajška si bicykel neberiem do Prahy, takže v podstate celá jar bola na cyklistiky chudobnejšia. Väčšiu cyklotúru sa podarilo znova uskutočniť až v máji (Cyklo Jahodná), keď som sa vybral opäť na juh, pozrieť si rozvodnené rieky a následky nedávnych povodní. Nadchádzajúce skúškové ma od ďalších akcií na mesiac odstavilo, vybehnúť sa mi podarilo až koncom júna (Cyklo Bojná). Síce som objavil novú trasu cez hrebeň Považského Inovca, no zrejme ju pre jej takmer až nezjazdnosť už viackrát nepoužijem.
Vec, ktorej som sa so značným predstihom obával, a síce, že opakovanú skúšku z matiky II nestihnem dokončiť do začiatku letných prázdnin, sa stala skutočnosťou. Prvý termín v samom závere júna mi nevyšiel, ďalší je možný až o mesiac. Tento čas som okrem iného chcel využiť aj na nejaký „outdoor“. Po návrate z Prahy som vybehol do tríbečských kopcov a po trase Zlatno – Solčany pokoril hrebeň tohto pohoria. Okrem tejto sa mi v júli podarilo uskutočniť už iba jednu akciu, ktorá sa síce zďaleka nepriblížila žiadnym rekordom, dala však poriadne zabrať. Vyčerpávajúca horúčava a kondičný výpadok zapríčinili, že som sa z Dunajskej Stredy ledva „doplazil“ domov. Na hrozné kŕče v závere trasy budem ešte dlhú dobu spomínať...
Matematiku som do najbližšej budúcnosti musel takpovediac začať brať vážne, a preto mi na cyklistiku neostal čas až po polovice augusta. Po úspešnom absolvovaní poslednej tohtoročnej skúšky sme oslávili otcovu päťdesiatku a hneď nato sa s Rudolfom vydali na Tatry na bicykli, našu tradičnú, každoročne organizovanú akciu. Prvý deň som ako obvykle absolvoval sám ešte pred víkendom, hlavnú fázu TnB sme si „odbili“ od pondelka do stredy. Na viac nevyšiel čas, posledné dva dni daného týždňa ma totiž čaká jedno školenie. V kontraste k minuloročnej trase sme sa tentoraz vydali na stredné Slovensko, z Nitry pokračujeme Tekovom na Pohronie a večer sa skladáme v kempe Neresnica vo Zvolene. Nasledujúci deň nám už počasie neprialo, napriek tomu sme však zdolali vyše 130 kilometrov v hornatom teréne Veporských vrchov a Nízkych Tatier. Prvý výšľap na Vrchslatinu bol síce náročný (čo sa prejavilo najmä na Rudolfovi), no až druhý horský prechod, stúpanie na hrebeň Nízkych Tatier, nás maximálne preverilo po fyzickej i psychickej stránke. Výstup na Čertovicu bol skrátka boj. Noc sme strávili v Lipt.Hrádku a nasledujúci deň už opäť za slnečného počasia vystúpali do Vysokých Tatier a relatívne krátky úsek ukončili v neďalekom Svite. Prvý raz sa teda Tatry na bicykli skončili ešte pred Košicami. Výsledkom sú s bezmála 437 kilometrami najkratšie TnB v doterajšej histórii.
September, hoci sa vyznačoval vcelku dobrým počasím, na cyklistiku využiť nemôžem – dva týždne života mi totiž vzala účasť na mapovacom kurze v Českom raji. Keďže uskutočnených cykloakcií je tento rok neobvykle málo, po návrate domov preto pri prvej príležitosti vyrážam na cesty. Okrem vcelku nenáročnej cyklistiky v pahorkatom kraji najsevernejšieho rohu nitrianskeho kraja (Cyklo Topoľčany), sa mi podarilo zopakovať situáciu z prechádzajúcich dvoch rokov, keď som sa s otcom odviezol do Bratislavy a trochu sa „prebehol“ po rakúskych cestách. Premiérovo som sa po ľavom brehu Dunaja doviezol až do mestečka Großenzersdorf, ocitol sa na okraji Viedne a cez Marchfeld, rieku Moravu a Malé Karpaty sa vrátil nazad. Najvyššiu dosiahnutú dennú vzdialenosť (ešte z úvodnej cyklistiky roka) som ani na posledný pokus neprekonal. Skutočne posledný, síce som sa na jeseň ešte párkrát prebehol okolím Alekšiniec, ozajstná cyklotúra sa však už nekonala.
Čo dodať na záver – s uplynulou sezónou nie som vôbec spokojný. Málo akcií a z toho plynúci nízky počet najazdených kilometrov (1303 km) a nedostatočná fyzická vyťaženosť, robia zo sezóny 2010 najmenej úspešnú po roku 2004, keď som s cyklistikou začínal. Spokojnosť možno vyjadriť azda iba v súvislosti s realizáciou 5.ročníka TnB, bez ktorého by bol tento rok z pohľadu cyklistiky o to viac jalový.
Ako to býva pri každom výročnom zhodnotení, aj v tomto prípade je vhodné sa zmieniť o dvoch najvýznačnejších momentoch – v pozitívnom slova zmysle mi v pamäti najviac utkvela Čertovica, kde sme s Rudolfom za sťažených poveternostných podmienok museli absolvovať náročný výšľap, vystriedaný ohromným pocitom úľavy na sedle vo výške vyše 1200 m.n.m.. Druhým momentom, tým záporným, je vyčerpávajúci návrat zo Žitného ostrova a bolestivé kŕče komplikujúce posledné kilometre pred cieľom. Taký bol teda rok 2010 aspoň čo sa týka vecí spojených s cyklistikou. Azda ten budúci bude úspešnejší.

Roland Nádaskay, 11.december 2010


Prehľad najväčších cyklistík roka:
názov akcie dátum celk.vzdialenosť celk.čas výletu čistý čas jazdy priem.rýchlosť max.rýchlosť
Cyklo Šurany 26.4.2010 136,94 km 10:20 hod. 6:07:00 hod. 22,87 km/h 60,5 km/h
Tatry na bicykli, deň 2 23.8.2010 136,9 km 10:26 hod. 6:13:08 hod. 22,68 km/h 64,3 km/h
Cyklo Großenzersdorf 22.9.2010 136,64 km 7:15 hod. 5:33:45 hod. 24,74 km/h 57,3 km/h
Tatry na bicykli, deň 3 24.8.2010 133,97 km 12:56 hod. 6:27:08 hod. 21,39 km/h 64 km/h
Cyklo Dunajská Streda 13.7.2010 131,1 km 7:41 hod. 5:32:59 hod. 24,09 km/h 51,2 km/h