Ohliadnutie za cyklistickou sezónou 2009

Máme Silvestra, čo znamená, že rok 2009 píše svoje posledné stránky vo veľkej knihe histórie. Zima, mokro, hmla... týmito slovami by sa najvýstižnejšie dali charakterizovať uplynulé dni. Stačí sa však v pamäti vrátiť pár mesiacov dozadu, do obdobia jari a leta, a človeka hneď zohrejú spomienky na hory a lúky, horúce poludnia a osviežujúce lejaky, na množstvo turistík a cyklistík. Pozornosť v nasledujúcich riadkoch by som chcel venovať rekapitulácii práve cyklistických akcií, ktoré som uskutočnil pod hlavičkou nášho THK.
Narozdiel od minulého roka, kedy sa vhodné podmienky na zahájenie cyklistickej sezóny vyskytli už ku koncu februára, tentoraz trvalo zimné obdobie o čosi dlhšie a navyše príchod jari ma zastihol v Prahe, bez bicykla a teda bez možnosti vyraziť na cesty. Sezónu tak zahajujem doma až v apríli, a to v obľúbenom topoľčianskom rajóne s cieľom v Krnči. Volebné povinnosti ma domov zaviali netypicky aj necelý týždeň nato, pekné počasie som teda využil na cyklistiku tentoraz na opačnej strane Považského Inovca (Cyklo Vrbové).
Pri návrate do Prahy som nezabudol ani na bike, ktorý som napokon odviezol vlakom na Holešovice a „ustajnil“ na izbe, kde sa prekvapivo bez problémov vošiel. So spolužiakom Václavom Kunom som sa na cyklistike dohodol už dávnejšie, snáď niekedy v januári, akciu sme teda uskutočnili tretí aprílový víkend. Cieľ tejto pre mňa premiérovej českej cyklistiky sme si vopred nezvolili, napokon sme sa domotali do Velvar. V inokedy „plodnom“ máji som uskutočnil iba jednu akciu - Cyklo Poděbrady. Školské povinnosti a tiež premenlivé počasie ma potom načas od cyklistiky odtrhli, tretiu, a doposiaľ poslednú pražskú cyklotúru, som uskutočnil tesne pred letným skúškovým obdobím, keď som sa vydal do mesta Slaný.
Na Slovensko sa vraciam začiatkom júla, týždeň odpočívam a zároveň uvažujem o náležitostiach okolo tohtoročných Tatier na bicykli. Trasu tradičnej cykloakcie som pre časový deficit musel skresať na úspornú variantu, čo znamená, že z Nitry do Košíc to s Rudolfom zvládneme za 3 dni a pobežíme severom cez Martin a Poprad. Čosi podobné som plánoval už pred dvoma rokmi, vzhľadom na zrušenie lychapárskych TnB, uskutočniť sám, no napokon som na to nemal dosť odvahy. TnB 2009 zahajujem expresnou jazdou z Bratislavy k nám domov, deň si dávam pauzu a ďalej pokračujem už s Rudolfom. Prvý deň sme namiesto plánovaných cca 130 kilmetrov prešli takmer 150, pričom navečer sa skladáme v kempe vo Vrútkach. Podobne sme to s výkonmi „prepískli“ aj nasledujúce dni, všetko však zvládame, hoci do cieľa prichádzame v oboch prípadoch potme. Okrem menších nepríjemností ako Rudolfov pád pri Liptovskej Mare, mojej chronicky haprujúcej reťaze alebo defektu v Košiciach, nezažívame počas tejto akcie nejaké extrémne vypäté situácie, do karát nám celé tri dni hrá aj počasie.
Keďže v Košiciach trávime väčšinu času s Michalom, preferujúcim pešiu turistiku, cyklistike sa venujem len podružne, rozhodne nie s takou intenzitou ako napríklad v sezóne 2007. V podstate sa mi podarilo uskutočniť dve akcie. Ešte v júli som sa vyviezol vlakom do Plešivca, odkiaľ v kopcovitom Rudohorí a za značnej horúčavy smerujem do Hladomornej doliny, na Železník a do Ratkovej. Druhá cyklotúra vzišla z mojej snahy prekonať po dvoch rokoch vlastný rekord (a eventuálne tromfnúť aj istého spolužiaka, ktorý má na konte 220 km). Po dlhšom uvažovaní napokon vyrážam z Košíc na sever, zdolávam Branisko a od Lipian sa kotlinou Torysy vraciam do domovského mesta. Akcia sa vydarila, trasa ma previedla množstvom zaujímavých miest, sprevádzalo ma jasné počasie, no napriek všemožnému „naháňaniu“ kilometrov som svoj zámer neuskutočnil.
O reparát sa pokúšam krátko po návrate na západ – s otcom som sa zviezol do Bratislavy, odkiaľ pokračujem na juh pozdĺž Dunaja do hraničnej obce Medveďov a následne krížom cez Podunajskú nížinu až do Alekšiniec. Domov prichádzam už za tmy značne vyčerpaný, čaká ma však sklamanie – na cyklocomputeri svieti 203 km, takže za rekordným zápisom som zaostal len o dva kilometre. Napokon je to možno lepšie, prekonať sa o nejaké stotinky by tiež nestálo za nič.
Na samom konci augusta sa odoberáme na letnú dovolenku do Talianska, konkrétne do ďalekej Kalábrie. Na talianskom juhu sa mi poradilo absolovať jednu väčšiu akciu (Cyklo Vibo Valentia). Skúsenosť to bola zaujímavá, no s tak hornatým a vyprahnutým krajom som sa ešte nestretol. Cyklisti to tam majú veru ťažké...
Hoci v septembri sa väčšina študentov vracia nazad do školských lavíc, u nás na UK je až do začiatku októbra voľno (teda pre tých, ktorí majú po skúškach...). Prvý mesiac jesene, vyznačujúci sa stále vysokými teplotami a skôr letným charakterom počasia, využívam na niekoľko cyklistických akcií. Po dlhej dobe som si zopakoval výjazd do Rakúska (Cyklo Schwechat), tak ako minulý rok vcelku vydarený. Týždeň nato smerujem opäť do okolia Topoľčian, ba ešte ďalej – cez Duchonku až do Motešíc. Pôvodný zámer „obehnúť“ cez Trenčín Považský Inovec nakoniec mením na návrat Bánovcami, i tak však dosahujem vyše 160 kilometrov. Po krátkom pražskom „intermezze“, súvisiacom so zápisom do 2.ročníka, využívam posledné dni pred definitívnym odchodom do „stovežatej“ na cyklistickú rozlúčku s okolím Nitry. Cyklo Vráble je súčasne aj poslednou cyklistikou v sezóne 2009.
Aj keď pri pohľade na ročný úhrn kilometrov (zaznamenaných na „oficiálnych“ akciách), ktorý činí niečo cez 2100 kilometrov, až takú radosť nemám, totiž toto číslo ma vracia na úroveň výkonnosti v roku 2005, vyjadrujem však spokojnosť s uplynulou sezónou. Podarilo sa mi uskutočniť viacero výborných cyklistík, z toho dve možno označiť až za extrémny výkon, ako cyklista som začal objavovať Čechy a čo je najdôležitejšie, uskutočnili sme Tatry na bicykli – i keď oproti predchádzajúcemu roku menej okázalé. Ak by som mal „vypichnúť“ akési najvýznačnejšie momenty, z tých kladných by som zmienil najmä asi pocit zadosťučinenia po namáhavom výstupe na sedlo Prašivá, na druhej strane za najnegatívnejší považujem spomínaný defekt v Košiciach, ktorý sa prihodil počas nočného príjazdu z TnB len tesne pred cieľom na Železníkoch. Stále však platí, že i negatívne zážitky sú zážitkami, obohacujúcimi človeka skúsenosťami.

Roland Nádaskay, 31.december 2009


Prehľad najväčších cyklistík roka:
názov akcie dátum celk.vzdialenosť celk.čas výletu čistý čas jazdy priem.rýchlosť max.rýchlosť
Cyklo Medveďov 19.8.2009 203,16 km 12:37 hod. 8:39:20 hod. 23,98 km/h 40,5 km/h
Cyklo Lipany 9.8.2009 191,09 km 13:35 hod. 9:06:12 hod. 21,56 km/h 53,5 km/h
Cyklo Motešice 9.9.2009 163,95 km 10:37 hod. 7:11:07 hod. 23,27 km/h 67,3 km/h
Tatry na bicykli, deň 2 15.7.2009 149,75 km 12:29 hod. 6:44:16 hod. 22,96 km/h 60,9 km/h
Cyklo Schwechat 2.9.2009 148,19 km 7:53 hod. 6:28:45 hod. 23,45 km/h 62,3 km/h